banner-elscatala-817x88px
La mecenes i dissenyadora de joies de Tiffany Elsa Peretti, mor als vuitanta anys

Notícies

La mecenes i dissenyadora de joies de Tiffany Elsa Peretti, mor als vuitanta anys

Elsa Peretti y el bailarín Antonio Gades. IAN SANDERSON
Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-catthumbnail_arranzbravo. general 04-2014Gran amiga de la fotògrafa Colita, que li va descobrir Sant Martí Vell, va ser la gran mecenes de creadors com l'escultor Xavier Corberó -que li va fer les primeres joies per Tiffany-, el també escultor Xavier Medina-Campeny, amb qui va tenir una amistat plena de complicitat durant la seva estada a Nova York a la dècada del setanta o amb Robert Llimós -que es va inspirar amb ella per crear el "Miraestels" del Port de Barcelona que també va finançar la mecenes-. Amb aquest darrer l'idil·li va ser constant, prova d'això el patrocini que li feu durant pràcticament tota la carrera de l'artista. Un altre dels noms de l'ecosistema de Peretti era el fotògraf Manuel Outumuro.

Vivia a Sant Martí Vell, era Catalana d'adopció i no parava d'ajudar en afers socials i culturals de tota mena. Fou molt amiga de l'arquitecte Lanfranco Bombelli, qui li va construir mes d'una de les cases que es va construir. Elsa Peretti (Florència, 1940) va tenir un pare multimilionari que li va donar l'oportunitat de fer el que li va donar la gana, però així i tot va marxar de la seva Roma natal, de la seca zona de confort per anar a buscar l'underground a la Barcelona franquista dels anys seixanta, plena d'intel·lectualitat cosmopolita.

Va llaurar el seu propi camí, es va fer dissenyadora de joies -destaquen els seus dissenys Bone i Bean–, abans però va fer de model-musa per Salvador Dalí i Andy Warhol. I va sobreviure dels excessos d'aquest ambient que no precisament bevia aigua de Vilajuïga. Un retrat seu del 1966, amb els cabells i un vestit curts i unes cames inabastables, era una de les imatges destacades que es van utilitzar per promocionar l’exposició La fotografia útil 1949-1995, que el Museu Nacional d’Art de Catalunya va dedicar l’any passat a l’obra de Maspons.

La Generalitat ja li va concedir el Premi Nacional de Cultura, l’any 2013, en reconeixement a la seva “notable tasca de mecenatge cultural, científic, humanitari, educatiu i de defensa dels drets humans”, desenvolupada a través de dues fundacions: la Fondazione Ferdinando Peretti, a Roma, creada en record del seu pare, un important empresari petrolier, i l’Elsa Peretti Foundation, amb seu a Sant Martí Vell i Barcelona. També estava vinculada al projecte de La Fortalesa, de Sant Julià de Ramis, amb un museu de joieria on s’exposen algunes de les seves creacions.

Et poden
Interessar
...

BONART_BANNER-POSTECTURA-817x68