2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Exposicions

'Gris Plom': Sabadell es descobreix a través de l'art

L'exposició és un reflex de la història artística local i un projecte viu que busca activar el present i projectar el futur de l’art a Sabadell.

© Alfons Borrell
\'Gris Plom\': Sabadell es descobreix a través de l\'art
bonart sabadell - 17/09/24

'Gris Plom' és una constel·lació de mirades, obres i relats que, a través d’artistes locals, desplega un mapa visual i històric de Sabadell. Aquesta exposició, plena de documents escrits, visuals i activitats, recorre 60 anys de creació artística sabadellenca i es distribueix en tres espais emblemàtics: l'Acadèmia de Belles Arts, el Museu d’Art i l'Estruch, tots connectats per una narrativa comuna.

El projecte va molt més enllà de ser una simple mostra d’art; és el resultat d’una investigació rigorosa que inclou més de cent entrevistes i un exhaustiu estudi d’arxius històrics. Amb una mirada crítica, 'Gris Plom' reflecteix la diversitat creativa que ha florit a Sabadell durant les darreres dècades.

El títol de l’exposició, extret d’un vers de Josep Ramon Bach (poemari Cròniques d'Anok), evoca el gris plom de la Sabadell industrial, el color del fum, del vapor, del ritme dels telers que durant dècades van impregnar la ciutat i la seva gent. Aquest color, pesant i noble, es converteix en un símbol de resistència i creativitat, central en la paleta dels artistes que han configurat l’imaginari col·lectiu de la ciutat.

Integrada en la programació de la Capitalitat Cultural Catalana 2024 i Manifesta+, 'Gris Plom', inaugurada el passat 4 de setembre, es vertebra en tres eixos principals: una part expositiva distribuïda pels espais citats, un documental que recull la veu dels artistes locals, i un programa d’activitats que busca implicar i dinamitzar la comunitat artística i ciutadana.

 

L'Acadèmia de Belles Arts acull una exposició dedicada a l'efervescència creativa dels anys seixanta, un període crucial per a Sabadell, marcat pel despertar cultural i els aires de canvi cap a la democràcia en plena etapa del tardofranquisme. Aquest moment històric representa una simbiosi entre art, tecnologia i societat, on l'Acadèmia va jugar un paper fonamental com a espai d'acollida per a les noves tendències creatives i experimentals que buscaven transformar la ciutat.

La institució va obrir les seves portes a aquests nous corrents artístics, reflectint la voluntat de llibertat i obertura democràtica del moment. Artistes com Alfons Borrell, Francesc Abad i Fina Miralles van ser protagonistes d’aquesta etapa intensa, vinculada a moviments com el Grup Gallot, accions de pintura al carrer i el cinema amateur experimental.

Per altra banda, el Museu d'Art de Sabadell presenta un recorregut des dels inicis de la creativitat artística a la ciutat fins a l'actualitat. La seva col·lecció inclou artistes de renom com Benet Ferrer, Ramiro Fernández, Isidre Manils i Oriol Vilapuig, així com creadors contemporanis com Guillem Celada o el col·lectiu Dones i Dissidents. El museu també reflexiona sobre els canvis que ha viscut la ciutat, tant pel que fa a la seva infraestructura artística com a les condicions socials i econòmiques que l'han modelat.

Les obres presentades al Museu d’Art mostren la capacitat de l'art de transferir continguts al nivell de la imaginació i la sensibilitat estètica. Presències singulars, diferenciades, cada una configura un univers de sentit amb capacitat de retornar a la ciutat de Sabadell la construcció de relats i imaginaris que les arts visuals van construint.

 

\'Gris Plom\': Sabadell es descobreix a través de l\'art

 

Finalment, L' Estruch és l'escenari perfecte per explorar la transformació de Sabadell d'una ciutat industrial a una de postindustrial. Aquest espai presenta obres i documents que reflecteixen les pràctiques performatives contemporànies i feministes que han sorgit en els darrers anys. És també un lloc per examinar la relació entre l’art i la ciutat, amb obres que exploren la memòria i el territori, així com les noves formes de creativitat que han sorgit en resposta als canvis socials i econòmics.

 

El documental i binomis de mediació com a activitats paral·leles

El documental i els binomis de mediació formen part de les activitats paral·leles de 'Gris Plom'. Aquest documental explora l’evolució de les arts visuals a Sabadell durant els darrers 50 anys, analitzant-les en el seu context social, polític i econòmic, destacant la diversitat de l'ecosistema creatiu de la ciutat i el suport que ha rebut en diferents etapes, amb l'objectiu de fer visible i consolidar aquest llegat. 

Paral·lelament, el programa d'activitats  està dissenyat per fomentar la participació ciutadana a través d'iniciatives que es duran a terme durant els mesos d'exposició. Aquestes activitats inclouen tallers, visites guiades, música, presentacions i performances, amb l'objectiu de dinamitzar l'espai cultural i obrir noves perspectives sobre les arts visuals. Un dels elements centrals del programa són els binomis de mediació, accions d’activació crítica on artistes de la ciutat proposen activitats interactives amb la participació de col·lectius locals. Cada binomi aborda una temàtica diferent: Gestos en l'aire explora la creació de microhistòries sobre la identitat plural de Sabadell; Els museus com rius, afluents d’art i cultura reflexiona sobre la riquesa cultural associada als espais fluvials de la ciutat i el seu vincle amb les comunitats locals; i el binomi Salut interdependent proposa una activitat performativa amb motiu del Dia Mundial de la Sida, connectant la lluita per la salut amb la preservació del medi natural i la cura comunitària.

 

\'Gris Plom\': Sabadell es descobreix a través de l\'art

LS_Online_BONART_180X180-25300x300

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90