40_MNACTEC_Banner-1280x150

Notícies

Els Premis Pritzker Lacaton & Vassal i RCR Arquitectes participen en el cicle de conferències del Programa Obert 2024

També participaran a la trobada el duet de fotògrafs Bleda i Rosa (Premi Nacional de Fotografia 2008), l’arquitecte balear Carles Oliver Barceló, la cooperativa d’arquitectes Lacol de Barcelona i l'artista multimèdia Michail Rybakov. Un cicle que acompanya l’RCR Workshop Internacional d’Arquitectura, Paisatge i Fotografia d’enguany i que té de col·laborador mèdia a bonart cultural

Fotograma: Le Volcan, la Forêt et les Architectes de Marie-France Michal-Kova i Marc Checinski
Els Premis Pritzker Lacaton & Vassal i RCR Arquitectes participen en el cicle de conferències del Programa Obert 2024
bonart olot - 04/07/24

Un any més, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a través de la Delegació Garrotxa-Ripollès, coorganitza el cicle de conferències RCR Programa Obert que es durà a terme al pati de l’Hospici d’Olot, del 2 a l’11 de juliol de 2024. Aquestes conferències acompanyen l’RCR Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge i de Fotografia, impulsat per l'estudi RCR Arquitectes i la Fundació RCR Bunka, que tindrà lloc a la capital garrotxina de l’1 al 15 de juliol. Un cicle que per primer any també té com a patrocinador en l'apartat mèdia de bonart cultural.

En aquesta edició, l’RCR Programa Obert té com a eix vertebrador la temàtica del compartir. Compartir és un concepte relacionat amb valors com ara la generositat, la solidaritat, l’empatia i el respecte. Implica trencar amb l’egoisme i reconèixer el valor dels altres. És una forma de viure i de relacionar-se amb els altres, basada en donar i rebre com a forma d’enriquir-se i de contribuir al bé comú.

La primera de les 5 conferències anirà a càrrec dels fotògrafs María Bleda i José María Rosa, Premi Nacional de Fotografia 2008, que inauguraran, el 2 de juliol, el programa d’aquesta edició. Sota el títol Bleda i Rosa. Llocs Comuns, ens descobriran el vincle existent entre imatge, lloc i memòria que han explorat de manera conjunta. Sempre han entès el territori com un bé comú, dipositari de la memòria individual i col·lectiva. A través de les seves fotografies tracten de fer aflorar els diferents estrats acumulats pel pas del temps i ressaltar així el complex encreuament de cultures i temps que conformen els llocs que habitem. La presentació anirà a cura del ceo de bonart cultural Ricard Planas, crític d'art i gestora cultural.

La segona conferència, el 4 de juliol, anirà a càrrec de l’arquitecte balear Carles Oliver Barceló, membre de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), on va dirigir el projecte d’adaptació al canvi climàtic ‘Life Reusing Posidonia’ a Formentera, el qual va rebre el premi LIFE 2021 al millor projecte de medi ambient per la Comissió Europea. En aquesta ocasió ens parlarà sobre La recerca col·lectiva d’un nou model productiu, partint de la idea que revertir el canvi climàtic i els seus efectes derivats requereix un canvi dels models de producció i consum en tots els àmbits. I aquest esforç haurà de ser necessàriament col·lectiu. La presentació d’aquesta conferència anirà a càrrec de Jordi Moret i Vayreda, delegat de la Garrotxa-Ripollès del COAC.

El 9 de juliol serà el torn de Lacol, la cooperativa d’arquitectes que treballa per generar infraestructures comunitàries per a la sostenibilitat de la vida, com a eina clau per la transició ecosocial, mitjançant l’arquitectura, el cooperativisme i la participació. Amb Repensar el quotidià plantegen el quotidià com el lloc del comú, el diari i ordinari. En un context de crisi sistèmica -social, ambiental i econòmica- el potencial transformador de les pràctiques quotidianes és el punt de partida per a imaginar altres maneres d'organitzar-se i relacionar-se, de construir i habitar l'arquitectura. La presentació d’aquesta conferència anirà a càrrec de Guillem Costa Calsamiglia, degà del COAC.

Sota el paraigua del projecte europeu S+T+ARTS AIR: Artistic Innovation for European Resilience, el 10 de juliol tindrà lloc una conferència en diàleg de l'artista multimèdia en residència Michail Rybakov amb l’investigador especialitzat en física computacional i sistemes complexos Hygor Melo, de Sony Computer Science Laboratories de Roma (Sony CSL). Amb el títol El cos i la ciutat, abordaran el concepte d'espai personal i exploraran com les ciutats en què vivim influeixen en la nostra experiència diària de l'espai personal.

Olot reunirà en aquesta ocasió, un altre Premi Pritzker: l’estudi d’arquitectura francès Lacaton & Vassal (Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal), que ens parlaran de l’espai lliure. Per ells, l’arquitectura és llibertat, generositat i plaer. Els grans espais generen una sensació essencial de fugida i de llibertat, faciliten l'apropiació i promouen la vida social. La seva pràctica ha estat guardonada amb el Premi Pritzker 2021. La presentació d’aquesta conferència anirà a càrrec de Llàtzer Moix, periodista cultural i crític d’arquitectura.

 

Cicle de videocreacions Matèria Bosc

Matèria Bosc és un cicle de videocreacions que dialoga, en paral·lel, amb el cicle de conferències RCR Programa Obert. Partint de la vinculació íntima que l’obra de RCR Arquitectes té amb els arbres com a matèria primera de construcció d’espais de vida, s’inicia l’any 2019 la col·laboració de LABEA –Laboratorio de arte, ciencia y naturaleza– amb la Fundació RCR Bunka. La seva 6a edició és una selecció comissariada per Isabel Ferreira que celebra la força poètica dels arbres en cinc obres de videodansa, videoperformance i videoart de curta durada a partir de valors com la cura, la protecció, la fertilitat, la simplicitat, la vitalitat, l’atenció i la interdependència.

Més informació

Impremta Pages - banner-180x178LS_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88