banner_aire_bonart_horitzontal

Notícies

Arriba a la Fundació Joan Miró el Retaule de Sant Esteve de Gualter (c. 1385) de Jaume Serra

Amb aquesta nova presentació de la Col·lecció, la Fundació Joan Miró  ofereix una nova clau de lectura de l’obra de Miró i obre, per tant, nous diàlegs i connexions amb els visitants

Jaume Serra, Retaule de sant Esteve, cap a 1385. Museu Nacional d'Art de Catalunya, adquisició de la col·lecció Plandiura, 1932. © Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona, any en curs
Arriba a la Fundació Joan Miró el Retaule de Sant Esteve de Gualter (c. 1385) de Jaume Serra
bonart barcelona - 06/05/24

La Fundació Joan Miró presenta una nova visió de la seva col·lecció permanent amb la inclusió d’un retaule gòtic. Aquesta peça destaca per la seva influència en la trajectòria de l’artista català, marcant un diàleg entre la tradició i l’avantguarda que va caracteritzar l’obra de Miró.

Durant una entrevista exclusiva amb Teresa Montaner, curadora de la fundació, s’ha revelat que l’elecció d’aquest retaule gòtic no és casual. Miró va mostrar sempre un profund respecte per la tradició, alhora que reinterpretava els seus elements amb una mirada moderna. Segons Montaner, "aquest retaule representa la verticalitat i el detallisme que Miró admirava i que més tard va incorporar en la seva pròpia obra".

La presentació del retaule a la Sala 1 de la Fundació simbolitza un punt d'inici per a la nova exposició, que busca oferir una experiència immersiva i temàtica. "Volem que els visitants comprenguin l'obra de Miró des d'una perspectiva més àmplia, veient les connexions entre la seva obra i les fonts d'inspiració que l'envoltaven", afirma Montaner. Aquesta aproximació temàtica també respon a l'interès de l'artista per col·leccionar i arxivar, destacant la seva capacitat per absorbir i transformar les influències en elements únics dins la seva obra.

El retaule, atribuït a Jaume Serra i situat anteriorment a Santa Maria de Gualter, és una peça clau per comprendre el període en què Miró va començar a definir el seu estil personal, després d'una primera exposició que el mateix artista considerava un fracàs. "Miró va buscar un canvi i aquest retaule simbolitza aquesta transició, mostrant l'interès continu de l'artista pel detall i la composició que després simplificaria en la seva trajectòria cap a un estil més abstracte", explica Montaner. A més, la fundació ha optat per aquesta peça per il·lustrar la relació de Miró amb altres formes d'art històric, com l'art romànic, i la seva col·laboració amb el MNAC.

 

Impremta Pages - banner-180x178inclassificables

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal