banner-1280x150-gene

Notícies

En Francesc Mestre

En Francesc Mestre
Núria Poch barcelona - 04/07/23

L’estètica i l’ètica ha sigut el darrer Parlem d’Art d’en Francesc Mestre. Hi deia que sembla que ara són mals temps per a l’estètica i hi recordava la frase que, a l’any 1964, José M. Valverde, llavors catedràtic d’estètica de la Universitat de Barcelona, va escriure en una pissarra per denunciar el franquisme: “Nulla aesthetica sine ethica. Ergo, apaga y vámonos”.

Francesc Mestre i Bas va néixer a Barcelona el 1941. Publicista d’origen, l’any 1971 era el director de la Galeria Adrià i sis anys més tard, de la René Metras, dues de les galeries clau en la recuperació artística al nostre país. El 2001 va obrir la seva pròpia galeria, Francesc Mestre Art, on va recuperar artistes del passat a través del dibuix i el gravat. Buscava atreure un col·leccionisme nou i ho va aconseguir reivindicant l’obra sobre paper.

En Francesc Mestre va ser un galerista honest. Explicava que havia après amb la pràctica. “Qui em va ensenyar més van ser en René Metras i en Miquel Gaspar, jo els escoltava molt, em sentia humil”. Creia que la funció d’un galerista és molt més atendre el client que atendre l’artista. “L’art s’aguanta perquè algú compra l’obra abans”. Considerava que ser galerista no és una professió fàcil, “no ho era abans i no ho és ara. Però és apassionant”, i que l’art no s’ha d’entendre, s’ha de sentir. “No cal entendre d’art per gaudir-ne i ser capaç d’emocionar-se”. Per a en Francesc, “un artista és algú que té una cosa a dir i una cosa a dir es pot dir des de la figuració o des de l’abstracció. Des d’una performance, o una instal·lació” i que la gent s'educa veient tota mena d'art. El decebien els artistes que segueixen una línia i es repeteixen a si mateixos; que l’art hagi viscut molts anys submergit en un discurs excloent, de llenguatge críptic i elitista o que només sigui notícia mediàtica quan hi han preus rècords, estafes, robatoris o falsificacions.

Afortunadament mai va contemplar la jubilació. Francesc Mestre ens ha deixat parlant d’ètica. I és que sense ètica, l’estètica no serveix de res.

Impremta Pages - banner-180x178JP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal