Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

Es Baluard presenta "A d’Arxipèlag" de Pedro G. Romero

Es Baluard presenta \
bonart palma - 22/06/23

Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenta A d’Arxipèlag, una exposició de Pedro G. Romero que s'inaugura el 22 de juny a les 19 hores i es podrà visitar a l’Espai B d’Es Baluard Museu des del 23 de juny fins al 10 de setembre de 2023. 
 
Com a activitat vinculada a l'exposició, Es Baluard Museu presenta la peça escènica Arxipèlag, ideada ex professo per l'artista per a la inauguració, elaborada a partir del treball de Los gemelos de Korea i que integra la part escènica i performativa amb la música i la dansa. La peça inclou l'actuació de Perrate i del guitarrista Raúl Cantizano, a més de la intervenció de Mariantònia Oliver amb un grup de nines i nins del barri d’El Hoyo.
 
El projecte A d’Arxipèlag parteix d’una investigació que l’artista va dur a terme a Casa Planas l’any 2020, durant la pandèmia. El contacte amb l’arxiu Planas i el seu “desordre organitzat” va fer que Pedro G. Romero iniciés una recerca a altres arxius de Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera. L’artista explica que en aquests arxius mirava, observava, llegia peus de foto, se li acudien coses, les apuntava…
 
El fil argumental es vincula amb el treball i la trajectòria de l’artista i correspon a una perspectiva sempre excèntrica de flamencs, gitanos, treballadors itinerants, migrants, nòmades, exiliats i altres classes perilloses que han viscut en aquestes illes.
 
L’exposició es construeix com una pel·lícula. A partir de documentació, fotografies i documents audiovisuals, l’espectador reconeixerà a Robert Graves, Lola Flores, Walter Benjamin, Simone Weil, el nin Chocolate, així com hippies i altres herois i màrtirs de la contracultura. 
 
Pedro G. Romero, artista i comissari de l’exposició explica que “pròpiament, el meu treball tracta de relacionar coses diverses, diferents, separades les unes de les altres per allò que les uneix. D’aquí ve la meva estima per l’arxipèlag. En molts de sentits, la trobada fortuïta del paraigua i la màquina de cosir a la taula de dissecció no és casual, la potència poètica de Lautréamont és aquesta, precisament, el fet que, encara que no sigui evident, hi ha traces, connexions, línies de relació entre tots els elements que la frase conjura. Posar-los en relació, de moltes maneres, és posar-los en escena. I en aquest sentit, les lògiques teatrals del meu treball, d’un teatre sense teatre, sens dubte, organitzen, d’alguna manera, tota aquesta circulació, tot aquest flux, tot allò que anomenam "relacions". Tenc una gran estima per allò que els francesos anomenen "els intermitents del teatre", que aquí, és clar, agafen un altre sentit. Així, podríem dir que aquest és un projecte intermitent, tartamut, discontinu, en efecte, així és l’arxipèlag”.
 
Imma Prieto, directora d’Es Baluard Museu, afirma que “amb l'exposició A d'arxipèlag, el museu contínua la seva tasca de recerca i coneixement plural, recuperant memòries que formen part de la nostra història i que, malgrat tot, se silencien i obliden de manera reiterada”.

canal-mnactec-180-180Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px