Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

"Eduardo Chillida. Gravitation" obre les seves portes al Kunsthalle Krems

\
bonart - 02/05/23

El museu Kunsthalle Krems ha inaugurat Eduardo Chillida. Gravitation, la primera exposició monogràfica de l'artista basc a Àustria. La mostra es podrà visitar fins al dia 24 de setembre i constitueix la primera proposta de la celebració d'Eduardo Chillida 100 anys, títol que se li ha donat a la commemoració del centenari del seu naixement, que se celebrarà el proper 10 de gener de 2024.

Chillida, un dels artistes espanyols més destacats del segle XX, aterra a Krems amb un total de 80 peces gràfiques i escultòriques que permeten repassar la seva trajectòria creativa i traslladar a l'espectador les seves exploracions sobre la relació entre conceptes oposats com el buit i el volum, el límit i la infinitud o la llum i l'ombra. Aquesta retrospectiva dedicada a l'artista representa les creacions artístiques realitzades al llarg de la seva trajectòria.

"Eduardo Chillida. Gravitation és la primera proposta internacional del centenari i ens permet mostrar la seva obra en una exposició monogràfica, la primera duta a terme a Àustria", afirma Luis Chillida, fill de l'escultor i president de la Fundació Eduardo Chillida - Pilar Belzunce. L'obra d'Eduardo Chillida –continua– sempre va tenir una vocació universal i per a nosaltres és fonamental comptar amb la complicitat d'institucions com el Kunsthalle Krems, per divulgar la seva figura, tant des de la perspectiva artística com humana, a diferents països i a les noves generacions".

L'exposició ofereix un recorregut per la diversitat de tècniques i materials emprats per l'artista. Recull des de les peces en paper i gravat fins a les creades amb guix, ferro, òxid de coure o granit. Les seves obres gràfiques prenen un paper rellevant en aquesta retrospectiva. A més de dibuixos, collages i gravats en relleu, l'exposició, tal com explica el seu nom, presta una atenció especial a les Gravitacions de Chillida, les seves famoses creacions sobre paper realitzades a partir de la dècada dels vuitanta. Aquestes peces, amb les que l'artista juga amb el concepte de "gravitar" portat al límit, constitueixen el focus general de la mostra.

Entre la selecció d'obres s'hi inclou un dels dibuixos que l'artista va fer amb motiu del Mundial de futbol del 1982 i que, en part, és germen d'aquesta exposició. "Sempre he volgut exposar l'art d'Eduardo Chillida", explica Florian Steininger, director artístic de Kunsthalle Krems Museum, "el meu primer contacte amb la seva obra va ser un adhesiu en un àlbum de futbol, que es basava en un dels dibuixos de l'artista basc per al Mundial del 1982". Steininger va haver d'esperar uns anys més per continuar descobrint la seva obra a la Galeria Gottlicher de Krems/Stein, molt a prop del museu. "Em vaig enamorar de la seva obra gràfica i escultòrica carregada de poesia, concreció i terrenalitat. Estic encantat d'iniciar la celebració del centenari d'Eduardo Chillida amb la primera exposició de l'artista a un museu austríac", conclou Steininger.

Les conegudes escultures monumentals de l'artista, ubicades a l'espai públic de ciutats de tot el món, també són presents a la mostra mitjançant esbossos, maquetes i fotografies d'algunes de les més emblemàtiques, com Peine del Viento, Homenaje a la arquitectura o Jaula de libertad. Aquestes obres escultòriques condensen preocupacions sobre l'espai, l'escala i l'arquitectura, alhora que fan referència a valors universals com la tolerància o la llibertat.

canal-mnactec-180-180SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88