BANNER

Notícies

Universitat de Girona i l'APPEC creen la càtedra Hipòlit Nadal per estudiar i difondre les revistes en català

Universitat de Girona i l\'APPEC creen la càtedra Hipòlit Nadal per estudiar i difondre les revistes en català
bonart girona - 10/03/23

La Universitat de Girona (UdG) i l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) han creat la càtedra Hipòlit Nadal i Mallol per estudiar i difondre el passat i present de les revistes en català. La càtedra rep el nom del periodista i polític empordanès que, després de negar-se a fer el servei militar l'any 1912, es va exiliar a Amèrica. El 1916, a Buenos Aires va crear i dirigir la revista 'Ressorgiment', que es va convertir en un mitjà de referència dels catalans exiliats i emigrats al continent. La nova càtedra, com explica la UdG, vol ser "un referent i catalitzador de la recerca en l'àmbit de la comunicació, fent especial atenció en el sector de les revistes i de les publicacions digitals". La dirigeix el doctor Lluís Costa.

La catedral Hipòlit Nadal i Mallol neix amb l'objectiu d'estudiar les revistes en català, tant físiques com digitals, difondre'n el passat i present, i projectar el seu futur en funció de les noves realitats tecnològiques. A més, també vol contribuir a difondre el coneixement històric del periodisme català i ser una eina per treballar noves estratègies comunicatives.

El conveni que ha creat la nova càtedra l'han signat el rector de la UdG, Quim Salvi, i el president de l'APPEC, Germà Capdevila. L'acord s'ha rubricat al rectorat de la universitat. Segons subratlla la UdG, "la visió de la nova càtedra és convertir-se en un referent i un catalitzador de la recerca en l'àmbit de la comunicació, fent especial atenció al sector de les revistes i de les publicacions digitals". A més, també vol promoure activitats de dinamització cultural i científica (amb la participació de la societat i els professionals implicats).

Segons destaca la universitat, la nova càtedra s'articula al voltant de l'àrea de coneixement de la Comunicació. Precisament, la UdG imparteix els graus de Comunicació Cultural –a la facultat de Lletres– i el de Publicitat i Relacions Públiques a la de Turisme.

La Càtedra porta el nom d'Hipòlit Nadal i Mallol (El Port de la Selva, 1891-Buenos Aires, 1978), periodista i polític que de jove va col·laborar en diverses revistes a Catalunya. L'any 1912 es va negar a fer el servei militar i es va embarcar cap a Amèrica fins a establir-se a Buenos Aires. Allà va crear i dirigir la revista 'Ressorgiment', que es va publicar fins al 1972. La publicació, recorda la UdG, va convertir-se en "un mitjà de referència dels catalans exiliats i emigrats a Amèrica i un dels vehicles més importants d'expressió i difusió de la cultura catalana al món, i de la causa de la seva llibertat nacional".

Jornada anual sobre premsa

Dirigida pel doctor Lluís Costa, professor titular de la UdG i historiador de la comunicació, la càtedra té com una de les seves activitats centrals l'organització d'una Jornada anual sobre Premsa, on es pretén reflexionar sobre la situació del periodisme i el seu futur en una situació de transformació constant. Així mateix, es vol fer un espai permanent per donar a conèixer l'exili de periodistes, tant des de l'òptica històrica com la d'actualitat.

L'APPEC, editors de revistes i digitals, va néixer l'any 1983. L'associació representa actualment més de 200 capçaleres en paper i digital, de periodicitats diverses i d'abast nacional. La càtedra Hipòlit Nadal i Mallol disposa, també, de la implicació d'altres patrons, com la Fundació Valvi i Ribas-Àlvarez, assessors i consultors.

SS_Bonart-1280x150pxBanner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

0224-banner-bonart-MetgeRural-1280x107px