BONART_1280x150

Opinió

Anna Manel·la. "Si jo pogués".

Anna Manel·la. \

L’artista olotina Anna Manel·la Llinàs, nascuda el 1950, va morir a Olot l’11 de desembre del 2019; gairebé tres anys després, el Museu de la Garrotxa li dedica a les seves sales obertes una exposició temporal (que es pot visitar des del 3 de setembre fins al 15 de gener del 2023) que revisa el conjunt de la seva obra i que al mateix temps vol ser un homenatge i una reivindicació de la importància del seu treball en el context de l’art català de les últimes dècades. Anna Manel·la (1950-2019). Si jo pogués agafa el títol d’una de les seves pintures més emblemàtiques, però també fa referència a la seva feina com a artista, entesa com una recerca sense fi per aconseguir alguna mena de perfecció essencialment inabastable però que ella mai no va deixar de buscar.  

Manel·la va ser una artista multidisciplinària; la seva pràctica es va centrar en la pintura fins al 1993, aproximadament, i en l’escultura a partir d’aquell moment, sense deixar mai de banda el dibuix ni l’obra sobre paper, i fent incursions en altres mitjans com el gravat, el llibre d’artista i la instal·lació. Des dels inicis de la seva trajectòria (va fer la primera exposició individual el 1981), la seva obra es va desplegar mantenint una gran coherència interna temàtica i estètica. La seva personalitat artística va ser valorada per la seva individualitat, més encara en un context artístic molt marcat pel pes de la coneguda com a Escola d’Olot, i va gaudir d’un ampli reconeixement crític i de públic; però la seva obra és massa poc coneguda fora de les comarques gironines. El seu treball sorgeix de les experiències personals i del fet de ser una dona nascuda en un moment històric i en un context geogràfic molt determinats, però és capaç de transcendir el terreny d’allò privat per connectar amb vivències comunes i identificables per tots nosaltres.  

En aquesta exposició no es presenta la seva obra a partir d’un discurs històric i cronològic, sinó posant en relleu aquesta unitat interior i la seva perseverança en el tractament reiterat d’una sèrie d’elements i formes. S’ha volgut mostrar la personalitat artística d’Anna Manel·la com un tot perquè valorem la capacitat que té d’establir i mantenir un centre a l’entorn del qual es va desplegant la seva poètica. Es presenten juntes, doncs, obres que no es van exposar mai plegades i que fins i tot pertanyen a moments temporals distants, i això fa possible un diàleg que fins ara no s’havia produït però que esperem que ens ofereixi l’oportunitat de sentir i comprendre coses diferents. En paral·lel a l’exposició, també s’ha elaborat un catàleg de la seva obra, que s’editarà pròximament en format digital, i l’Ajuntament d’Olot publicarà el llibre La dona i el mur, coordinat per Xavier Ruscalleda, que recull textos de diversos autors que reflexionen sobre el seu treball i la seva trajectòria. 

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88