banner-1280x150-gene

Notícies

El projecte de Casa Walter Benjamin a Portbou arriba a la Fira del Llibre de Frankfurt

El projecte, impulsat per la Fundació Angelus Novus i l’Ajuntament de Portbou amb el patrocini de FGC, s’exhibeix en format d’exposició a Alemanya gràcies al finançament del Ministeri de Cultura i Esport del govern d’Espanya, país convidat enguany en el certamen. La mostra també ha estat coproduïda per bonart cultural i la Fundació Lluís Coromina. Pavelló Art’s + Hall 4.0 - E30

El projecte de Casa Walter Benjamin a Portbou arriba a la Fira del Llibre de Frankfurt
bonart frankfurt - 18/10/22

La Fira del Llibre de Frankfurt, un dels esdeveniments més importants del panorama del sector cultural europeu, acollirà el 18 d'octubre la presentació, en format d’exposició, del projecte d’una casa per a Walter Benjamin a Portbou, lloc on el pensador jueu alemany es va suïcidar i on hi ha una de les escultures més importants del sud d’Europa, la que l’escultor Dani Karavan va dedicar al pensador alemany. Per visualitzar-lo, el projecte i l’exposició han estat impulsats per la Fundació Angelus Novus i l’Ajuntament de Portbou, ha comptat amb el patrocini de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i es va inaugurar per primer cop a l’estació de trens de la vila costanera. Posteriorment, la mostra va passar per la Fundació Lluís Coromina de Barcelona –també coorganitzadora conjuntament amb bonart cultural de l’exposició– i ara arriba a Frankfurt de la mà del Ministeri de Cultura i Esport del govern d’Espanya, que enguany és el país convidat.

La mostra, sota la curadoria dels crítics d’art Pilar Parcerisas i Ricard Planas –editor de la revista bonart–, i la col·laboració de l’escriptor Carles Duarte, posa en relleu tota la tasca que s’ha desenvolupat durant dècades per difondre la figura d’aquest prohom –una tasca que han exercit diversos agents entre els quals un dels més actius ha estat l’Associació Passatges, així com el Museu Memorial de l’Exili– per arribar fins a l’avantprojecte encarregat als arquitectes Joan Falgueras i Jordi Pigem. La proposta, que s’exhibeix a la capital financera alemanya, té un disseny innovador i disposa de vuit plafons amb tota classe de documentació sobre les relacions Benjamin - Portbou, així com els esquemes del futur espai. A més, s’ha, incorporat les maquetes del futur centre i un vídeo enregistrat el 2015 amb la conversa entre el cineasta Wim Wenders i l’escultor Dani Karavan, en la qual els dos autors de renom internacional reflexionen sobre la influència de Benjamin en el seu treball.

El projecte de Casa Walter Benjamin a Portbou arriba a la Fira del Llibre de Frankfurt

La primera pedra: L’edifici modernista i el projecte

La Fundació Angelus Novus, una entitat privada creada per impulsar un centre a Portbou per reflexionar sobre la figura d’aquest pensador i sobre el seu pensament, ha disposat i disposa del suport incondicional de l’Ajuntament de Portbou, propietat de l’edifici. La visualització d’aquest lligam es posa de relleu en la coordinació de la cessió entre la Fundació i el consistori de les antigues escoles de la vila –antic ajuntament de Portbou– com a futura Casa Walter Benjamin; un edifici modernista de gran càrrega simbòlica, avui Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Els diners per encarregar el projecte arquitectònic –que ara s’exposa a Alemania– per a poder fer la rehabilitació i reforma de l’espai fou gràcies al patrocini de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya –en aquell moment sota la presidència de Ricard Font– qui va veure la importància d’apostar per un projecte d’aquest rellevància internacional en una vila de tradició ferroviària. El projecte arquitectònic es va encarregar als arquitectes Joan Falgueras de Figueres i Jordi Pigem de Banyoles. Ambdós autors han conceptualitzat un edifici d’una funcionalitat màxima i bellesa ambiental al cor del poble, amb una projecció en la seva façana posterior cap al Memorial Passatges de Dani Karavan, enclavat a l'explanada del cementeri i quasi al costat del futur nou equipament. Una proposta de mirada urbana i territorial que té en compte la riquesa del context paisatgístic, climàtic i històric, un projecte que podem qualificar de proximitat i quilòmetre zero.

 

Biblioteca Walter Benjamin, a la Nau Sud

Previsiblement entre finals del 2022 i inicis del 2023, depenent del ritme de les obres, s’instal·larà el fons de la Fundació Angelus Novus amb el nom de Biblioteca WB a la nau sud de l’edifici modernista –antigues escoles– com a primer pas per a la rehabilitació de la Casa Walter Benjamin. Aquesta intervenció a l'edifici es durà a terme gràcies a una aportació de 60.000€ del Ministeri de Cultura (Direcció General de Belles Arts), d’una de 40.000€ de la Diputació de Girona i dels 22.000€ de l'Ajuntament de Portbou. La nova biblioteca especialitzada té els fons de Gian-Luigi Ponzano i Philippe Yvernel, bibliotecas que són actualitzades cada any amb noves adquisicions.

 

La Casa Walter Benjamin

La Casa WB disposarà d'una museografia permanent i canviant pel relat del pas de Walter Benjamin per Portbou en sintonia internacional amb altres intel·lectuals alemanys i jueus que van travessar els Pirineus en circumstàncies similars, així com acollirà el relat i la documentació del Memorial Passatges de Dani Karavan, obra d'aquest escultor israelià. Explicarà la travessia dels Pirineus, Ruta Líster, Ruta F. i Ruta Walter Benjamin, dedicat a la guia Lisa Fittko i a tants guies d'aquesta frontera. Així mateix, tindrà un espai d'exposicions temporal, la Biblioteca Walter Benjamin i un espai polivalent per a esdeveniments culturals i terrassa mirador al poble.

El projecte proporciona una funcionalitat a cada espai de l'edifici, la seva finalitat és explicar de manera permanent el pas de Walter Benjamin per aquesta població, ser centre d'estudis i investigació internacional al voltant d'aquesta figura universal i Dani Karavan, autor del Memorial Passatges. Un centre promotor i defensor de la modernitat, dels valors ètics i democràtics de la identitat europea i de la cultura de la pau a la societat actua. Des de la cultura reivindica la memòria, la frontera i l'exili, i contribueix al reconeixement del patrimoni històric, cultura i paisatgístic de Portbou. El cor de l'edifici acollirà la biblioteca internacional de Gian Luigi Ponzano i Philip Yvernel i un auditori polivalent per a actes culturals.

Pels arquitectes, la casa s'ha pensat com un recer al camí, una peça d'un sistema d'itineraris. Per anar o tornar del cementiri i del Memorial Passatges de Dani Karavan, o per enfilar cap a les andanes de l'estació de ferrocarril o per baixar al mar.” I el nou volum se cenyeix als gàlibs de l'edifici antic, s'ha obert austerament “amb pans de suro que absorbeixen les reverberacions de llum i és esquerdat per les escletxes de brillants càlids de les ceràmiques i els vidres interiors”.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal