download

Exposicions

El col·lectiu Democracia arriba a La Presó

El col·lectiu Democracia arriba a La Presó
Conxita Oliver mataró - 06/07/22

L’Ajuntament de Mataró ha transformat l’edifici de l’antiga presó en el nou espai permanent del M|A|C, fins ara sense lloc propi. Mataró|Art|Contemporani, dirigit per Gisel Noè, neix el 2013 com a plataforma de creació, producció, formació i difusió a l’entorn de l’art contemporani i des d’aleshores ha desplegat la seva activitat en diversos àmbits de la ciutat en una actuació disseminada.

L’edifici de la presó, declarat bé cultural d’interès nacional (2001), és un històric equipament de titularitat municipal de l’arquitecte Elies Rogent que data del 1863. És un dels vuit centres territorials del Sistema Públic de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya juntament amb La Panera, de Lleida; Bòlit, de Girona; Lo Pati, d’Amposta; Fabra i Coats, de Barcelona; Tecla Sala, de l’Hospitalet de Llobregat; Mèdol Arts Contemporànies, de Tarragona, i l’ACVic, de Vic. Tots són projectes culturals públics fruit de la cooperació entre els ajuntaments, que gestionen els centres, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que finança bona part de l’activitat que porten a terme.

M|A|C La Presó va inaugurar el seu programa amb l’expo- sició 22 finestres (22-01- 2022/ 20-03-2022) per continuar amb Captures: Wild Wings, d’Oscar Holloway, (23-04-2022 / 05-06- 2022) i Site Specific, de Carlos Bunga, (30-04-2022 / 26-06-2022) a les quals segueix Order, del col·lectiu Democracia, coproduïda amb La Panera, Centre d’Art Contemporani de Lleida i que es podrà visitar del 9 de juliol al 25 de setembre del 2022. Es tracta d’un col·lectiu fundat per Iván López i Pablo España que té els orígens en un altre grup anomenat El Gos (1991-2007), en el qual ja s’apuntaven ideologies i línies de treball que avui veiem a Democracia. Els seus temes recurrents són: la corrupció de l’Estat, la crítica al sistema capitalista i la denúncia d’una societat que viu immersa en greus desequilibris.

Order és una creació que pren el format d’una òpera en tres actes. Funciona com tres pel·lícules que expliquen la història d’uns oprimits i uns opressors en un sistema capitalista que no garanteix l’ascens social pels mateixos mèrits. L’òpera com a art multisensorial i com a experiència en viu d’art total és una vivència creativa i expressiva de gran magnitud que comparteix molts punts en comú amb allò que coneixem com a art contemporani. Per al seu nou treball, Democracia s’apropia de les tècniques operístiques clàssiques per parlar a l’elit en el seu propi idioma, tot subvertint la gramàtica cultural en una acció de desviació.

Els films van acompanyats de fotografies, cartells, objectes i un mural. El títol, Order, subratlla la violència sistèmica i estructural del poder contra els desafectats, explotats i exclosos. El primer acte d’aquesta trilogia recorre barris rics i acomodats abans de dirigir-se cap a la perifèria mostrant barriades pobres per fer evidents les diferències de classe en un mateix context urbà. Però no s’acaba aquí, sinó que continua centrant-se en una manifestació a la mateixa ciutat de Houston en què un grup d’activistes defensen la possessió d’armes com a vindicació de la comunitat negra contra els atacs de les forces policials.

Eude, genericBanner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1