download

Exposicions

Perico Pastor: Expressionisme romàntic

Perico Pastor: Expressionisme romàntic
Joan Solà barcelona - 17/06/22

Encara que fins ara Perico Pastor no havia exposat mai individualment a la Galeria Eude, sí que havia mantingut una relació fructífera de treball amb Fina Furriol, fundadora el 1975 de la galeria i a la qual devem exposicions que han deixat un bon record en la nostra memòria. Segons ha explicat el mateix Perico Pastor, Fina Furriol va ser la primera persona que el va mirar com un professional en potència, va seguir la seva obra amb regularitat i el va portar a la fira Artexpo que es va fer a Barcelona el 1976, ben abans d’ARCO. Per celebrar aquests quaranta-set anys de treball, la Galeria Eude ha volgut fer aquesta exposició i així retre homenatge a qui va ser l’ànima d’una de les galeries deganes de Barcelona. Es tracta d’una selecció antològica d’obra gràfica, dibuixos en blanc i negre i quadres amb el blau com a tema.

Amb el pas del temps, l’obra de Perico Pastor ha anat evolucionant d’una manera subtil però mantenint unes constants estètiques que la fan reconeixible immediatament. Independentment de qüestions d’estil, la primera característica de la seva obra és l’alegria que transmet a l’espectador. La importància que dona al color, la seva sensualitat i calidesa fan que sempre sigui agradable de mirar, la vista hi descansa i es relaxa.

Modernitat és la paraula que voldria utilitzar per constatar l’actualitat d’una obra que no ha envellit. Inclús les seves obres més antigues continuen dient quelcom a l’espectador actual. No han perdut la seva capacitat d’evocació de la realitat quotidiana. I és que Perico Pastor és un gran observador de la vida, que fa que la seva obra ens interpel·li i la nostra memòria treballi a favor d’una millor interpretació d’aquesta. D’alguna manera, ens hi trobem reflectits. La vida quotidiana actua com una font d’inspiració per crear atmosferes suggeridores, moltes vegades plenes d’una ironia afectuosa.

Un color fortament emocional i la presència imponent de la línia, sempre segura, d’una gran gestualitat i amb ritme, que delimita cossos i objectes amb uns pocs traços, són les característiques formals més importants d’aquest artista. Hi ha una disposició dels elements que moltes vegades recorda l’estètica oriental i que en certa manera fa que les seves obres produeixin com un somieig.

L’aparent senzillesa de la seva obra no impedeix que tingui profunditat i permeti una contemplació introspectiva o existencial. Les obres amb colors més intensos poden definir-se com d’un expressionisme romàntic. I és que d’alguna manera l’obra de Perico Pastor capta el zeitgeist, l’esperit de l’època que ens ha tocat viure. Perico Pastor, que fa uns mesos va passar per uns moments difícils, continua amb aquesta exposició la seva aventura creativa. 

Imatge: Perico Pastor. Nevant, 1991. Gravat. 62x98 cm.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014JP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88