Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

L’Espai 13 reprèn la seva activitat amb el cicle Salt i immersió, a cura de Pere Llobera

L’Espai 13 reprèn la seva activitat amb el cicle Salt i immersió, a cura de Pere Llobera
bonart barcelona - 21/01/22

Salt i immersió és el cicle d’exposicions de l’Espai 13 que presenta la Fundació Joan Miró per a la temporada 2022 amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Comissariat per Pere Llobera (Barcelona, 1970), el projecte posa el focus en l’estat actual de la pràctica pictòrica a través de quatre exposicions d’artistes de l’escena local que representen la gran diversitat de llenguatges que es despleguen en el nostre context.

Les propostes de Victor Jaenada, Marcel Rubio Juliana, Marria Pratts i Martín Vitaliti mostren les possibilitats que ofereix la noció de pintura expandida amb metodologies i investigacions pròpies de l’art emergent. El cicle pren el seu títol de la traducció que el poeta gallec José Ángel Valente va fer del poema «Il tuffatore», de l’escriptor italià i premi Nobel Eugenio Montale, que al seu torn es va inspirar en una pintura funerària del segle V aC. Tant el poema com la pintura, en què podem veure un noi nu llençant-se a l’aigua, reflexionen sobre la vida, la mort i la circularitat que les vincula. Els projectes de Jaenada, Rubio Juliana, Pratts i Vitaliti giren al voltant d’aquests mateixos conceptes de manera tràgica i lúcida. Mitjançant instal·lacions, artefactes i gestos pictòrics, tots quatre aborden, des de la seva condició de «pintors naturals», com els anomena el comissari, la necessitat de trobar una veu pròpia en aquesta successió cíclica. El títol del cicle també assenyala de forma simbòlica la radicalitat i profunditat del compromís d’aquests artistes amb la seva obra.

Del 21 de gener al 18 d'abril es presenta Isabel de Victor Jaenaga. L'exposició parteix d'un fet que va tenir lloc durant la infància tendra de Victor Jaenada a casa de la seva àvia i que hauria pogut acabar prematurament amb la vida de l'artista. Aquest incident és el motor d'arrencada de la proposta per a l'Espai 13. El projecte gira al voltant de l'unamunià «sentiment tràgic de la vida», però plantejat a la inversa. És a dir, aquí la fatalitat de la mort és substituïda pel desassossec de viure. O per dir-ho d'una manera encara més precisa: la idea que literalment sobrevola la sala és el desassossec que genera l'artista la possibilitat d'haver pogut ser tornat a res.

Salt i immersió pren el testimoni de Gira tot gira, el cicle d’Espai 13 per a la temporada 2019-2021 que tancava una sèrie de programes dedicats a explorar aspectes que han contribuït a configurar la pràctica artística actual. La proposta de Pere Llobera enceta una nova etapa a la sala del soterrani de la Fundació amb un projecte marcat per unes circumstàncies històriques que apuntarien també a un canvi global de cicle. En aquest sentit, Llobera subratlla la importància de prendre allò essencial com una brúixola per guiar el viatge: «Quan la lògica de les màquines fa llufa i executes una operació de reinici, la primera cosa que apareix a la pantalla dels monitors és la marca del fabricant del teu ordinador. Aquí, senyores i senyors, els qui participem en aquest cicle som dibuixants i pintors; del primer a l’últim (comissari inclòs). I som un recordatori no gens innocent que aquesta Fundació porta el nom d’un pintor i que al bell mig de la pantalla s’hi pot llegir el nom de Joan Miró.»

Salt i immersió es completa amb una publicació que recopilarà textos i material gràfic i visual generats al llarg del cicle, així com amb un programa d’activitats que expandeix les línies principals del cicle. Específicament per a alumnes de batxillerat artístic, i vinculat també al cicle d’exposicions de l’Espai 13, tindrà lloc la cinquena edició del projecte educatiu Gravitacions, a càrrec de l’artista Serafín Álvarez. El programa comprèn visites a les mostres del cicle i contacte directe amb els artistes i el comissari, i conclou amb l’organització, per part dels alumnes, d’una exposició amb obra pròpia que es mostrarà a la Fundació. L’objectiu és aproximar els estudiants a l’art contemporani, posant-los en contacte amb processos de treball professional i introduint aquestes pràctiques en la seva formació. Enguany el centre participant és l’IES Moisès Broggi i en formen part directament 34 alumnes.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90