banner_aire_bonart_horitzontal

Notícies

L'artista Àngels Ribé guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria

L\'artista Àngels Ribé guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria
bonart barcelona - 01/12/21

El Govern de la Generaliat ha distingit a 20 personalitats i 10 entitats amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que concedeix la Generalitat. La Creu de Sant Jordi arriba enguany al seu 40è aniversari. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica

Entre els guardonats, Àngels Ribé ha estat distingida per la seva trajectòria com a artista conceptual, amb obres a les quals ha aportat elements de recerca i experimentació basats en el cos, l’espai geomètric i el món natural. Aquesta distinció s'atorga a Ribé “en reconeixement a la seva trajectòria com a artista conceptual, amb obres a les quals ha aportat elements d'investigació i experimentació basats en el cos, l'espai geomètric i el món natural”. La seva experiència internacional la va convertir en una professional de l’art i, al llarg dels anys, va desenvolupar una carrera sòlida que va posar en relleu el paper de les dones artistes i va esdevenir un referent de l’art basat en els mecanismes de percepció. El 2019 va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas.

Considerada una de les artistes més significatives de les pràctiques conceptuals a Catalunya, Àngels Ribé (Barcelona, 1943) va iniciar la seva producció a finals dels anys seixanta amb accions, instal·lacions i performances amb el cos i l’espai com a protagonistes. Als anys vuitanta, va tornar a Barcelona després de diverses estades a l'estranger on va estar en contacte amb Piotr Kowalski,Vito Acconci, Laurie Anderson, John Baldessari, Hans Haacke, Gordon Matta-Clark, Martha Wilson i Hanna Wilke, entre d’altres. Als noranta va desenvolupar obres escultòriques amb neó i llum sense oblidar mai el component volumètric, molt present en el seu accionisme. Juntament amb artistes com Eugènia Balcells, Eulàlia Grau, Sílvia Gubern, Fina Miralles o Olga Pijoan, va tenir molt present la lluita de gènere en uns anys, els setanta, en què el treball creatiu de les dones era encara poc visible. Durant un temps va signar “A. Ribé” per evitar tot judici a priori sobre la seva identitat de gènere. En moltes de les seves accions, Àngels Ribé enregistrava fenòmens naturals i provocavan un xoc entre natura i acció humana. A partir d’aquí, la seva producció va mostrar un interès creixent pels comportaments mentals i els mecanismes de la percepció.

 

 

 

SS_Bonart-180x180-OnlineEude, generic

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal