FCC-Segell-banner4
El Museu Jorge Oteiza presenta \

Exposicions

El Museu Jorge Oteiza presenta "Oteiza i l'estatuària d'Arantzazu, 1950-1969" en el 50 aniversari de la seva finalització

bonart alzuza - 03/07/19
Revista_Bonart_Banner_180x180px_logoBaner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura
El Museu Jorge Oteiza presenta, fins al 27 d'octubre, Oteiza i l'estatuària d'Arantzazu, 1950-1969 exposició que analitza el projecte d'obra pública més important de l'escultor en el 50 aniversari de la seva finalització. La intervenció escultòrica de Jorge Oteiza per a la façana de la Basílica d'Arantzazu constitueix l'obra pública més important realitzada per l'artista i representa un dels moments estel·lars de l'art i l'arquitectura moderna, a més d'un emblema de la renovació de l'estètica religiosa a el segle XX. 50 anys després de la finalització de la intervenció de l'escultor, l'exposició "Oteiza i l'estatuària d'Arantzazu, 1950-1969" analitza el projecte i mostra més de 200 peces, moltes d'elles inèdites, corresponents a aquesta intervenció.

La mostra està promoguda per Fundació Museu Jorge Oteiza, la Fundació Arantzazu Gaur i els Franciscans de Arantzazu i es proposa analitzar i difondre la significació artística i cultural d'aquest ambiciós projecte i es mostra en dues seus, el Museu Oteiza (19 juny - 27 octubre de 2019) i Grandiaga Topagunea, seu de la Fundació Arantzazu Gaur (juny 28 -27 octubre de 2019). El programa desenvoluparà un conjunt d'accions en diverses seus i compta amb el patrocini del departament de Cultura, Turisme, Joventut i Esports de la Diputació Foral de Guipúscoa i de Kutxa Fundazioa, i la col·laboració del departament de Cultura i Política Lingüística Govern Basc, Acció cultural Espanyola (AC / E), Ajuntament d'Egüés, Ulma Fundazioa i l'Associació Arantzazuko Adiskideak.

L'exposició analitza l'evolució del procés artístic en les seves diferents etapes i mostra més de dos centenars d'estudis escultòrics en guix, majoritàriament inèdits. El desenvolupament de l'estatuària plantejada per Oteiza permet entendre les recerques conceptuals i simbòliques de l'artista i l'evolució de la seva escultura, en què va plasmar una part important de les seves reflexions estètiques al voltant de la identificació de l'espai i del buit amb l'espiritual, així com comprendre la capacitat d'art per generar nous imaginaris simbòlics i projectar-los a la societat. Oteiza i l'estatuària d'Arantzazu, 1950-1969 estudia en profunditat l'evolució del projecte escultòric i la seva vinculació amb l'arquitectònic, així com les prohibicions eclesiàstiques que van impedir la seva instal·lació i les solucions que es van plantejar, fins que l'escultor aconseguís instal·lar la seva obra en 1969. Aquest projecte va reunir un important grup d'artistes contemporanis, com Carlos Pascual de Lara (posteriorment substituït per Lucio Muñoz), Néstor Basterretxea, Eduardo Chillida, Xavier Álvarez d'Eulate, Lucio Muñoz, Xabier Egaña i el mateix Jorge Oteiza, a la realització d'un projecte comú a partir del desenvolupament arquitectònic de Francisco Javier Sáenz de Oíza i Luis Laorga. El projecte expositiu es desenvoluparà en les seus de les institucions organitzadores i permetrà entendre les claus del projecte d'intervenció a la façana de la Basílica desenvolupat per Oteiza, així com els moments claus que van marcar el seu desenvolupament. El projecte està comissariat per Elena Martín, conservadora del Museu Oteiza, compta amb el disseny expositiu de Javier Balda i amb la intervenció sonora realitzada específicament per l'artista Xabier Erkizia, a partir de les imatges originals gravades per Oteiza del procés d'instal·lació de l'obra d'Arantzazu. Les obres procedeixen de les col·leccions del Museu Oteiza i de la Col·lecció Arantzazuko Frantziskotar Anaidia, així com de l'Arxiu Sáenz de Oiza i de prestadors particulars, a més de la col·laboració d'Elías Querejeta Zine Eskola.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura