Expo Josep Coll 2022 baner
Joost Swarte celebra els 50 anys de carrera amb una mostra al Kunsthal Rotterdam

Exposicions

Joost Swarte celebra els 50 anys de carrera amb una mostra al Kunsthal Rotterdam

bonart rotterdam - 25/07/19
Eude, genericthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
Aquest any, Joost Swarte celebrarà el seu cinquanta aniversari com a il·lustrador, dissenyador i arquitecte amb una exposició al Kunsthal Rotterdam que es podrà visitar del 14 de setembre de 2019 al 12 de gener de 2020. L'exposició Joost Swarte everywhere ret homenatge a cinquanta anys de dibuix presentant una secció transversal del treball de Swarte: des dels primers dibuixos animats, dibuixos originals, esbossos, dissenys i objectes fins al seu treball més recent. La recerca de Swarte de les il·lustracions més sorprenents i icòniques també es mostra a partir d’esbossos que mai no s’han exposat. L'exposició es realitzarà en col·laboració amb el comissari convidat Gert Jan Pos.

A principis dels anys setanta, Swarte va començar la seva carrera com a dibuixant subterrani de "Modern Papier" i "Tante Leny presentert". El seu avanç es va produir el 1974 quan va debutar a la revista de còmics francesos Charlie Mensuel. Amb els seus dibuixos animats per a nens a les revistes Okki i Jippo, es va fer més conegut entre un públic més ampli. Els seus dibuixos animats s'han publicat a la revista pionera American Raw Magazine des de 1980. També treballa per a publicacions belgues, franceses i espanyoles, així com per a altres revistes americanes, inclosa la influent The New Yorker. Joost Swarte mai s'ha restringit al gènere de dibuixos animats; entre altres coses, també ha il·lustrat novel·les de l'escriptor Nescio i ha dissenyat segells, pòsters i portades de discos. El seu treball està a tot arreu, de vegades en forma física d’un edifici, un parell d’ulleres o un segell, i de vegades en forma d’una il·lustració o com a senyalització a la paret. Gairebé tothom probablement ho estigui familiaritzat, sense haver-ho vist conscientment. Això és degut a que el treball de Joost Swarte té una qualitat evident: és clar, llegible, una mica irònic i sempre reconeixible.


L'exposició presenta una selecció de totes les obres que Joost Swarte ha produït durant els darrers cinquanta anys: des de les primeres pàgines de còmics 'The True Story of Mr. P.' des de 1969 fins a 'The Organized Life' del 2015. I de la seva la famosa il·lustració de 1980 "El mirall", i els segells de 1984 que va dissenyar per a la Fundació per al benestar dels nens, a les seves cèlebres portades per a The New Yorker. El seu treball es mostra en totes les etapes del procés creatiu, des dels esbossos preliminars fins als llibres completats, les portades i les serigrafies. Mitjançant un nombre reduït de colors de taca i molt d'humor, Swarte proporciona els seus dibuixos amb claredat i els fa atractius. Altres aspectes destacats són esbossos i dissenys de 34 vitralls per a un nou projecte d’habitatge al Marnixstraat d’Amsterdam (1999) i un disseny d’una finestra (mesura aproximadament 100 m2) per al Palau de Justícia a Arnhem (2004).

Pel que fa als gràfics, Swarte és principalment influenciada per mestres clàssics com Hergé, però també és un gran admirador de dibuixants com George McManus, Will Eisner, Winsor McCay i Albert Dubout. Les fonts personals d’inspiració de Swarte són el centre de l’exposició. Per exemple, va dibuixar retrats de persones com Gerrit Rietveld, Groucho Marx, Jacques Tati i Diniil Charms. Joost Swarte també va encunyar l’expressió ‘Clear Line’. Durant una exposició de Hergé a Rotterdam (1976) va proposar aquest terme per descriure un estil de dibuix que utilitza "línies clares" d'amplada similar i colors brillants sense ombra, per augmentar la llegibilitat de la il·lustració. Aquest estil va tenir els seus orígens a l'escola de Brussel·les d'Hergé durant la dècada de 1940 i es va reactivar durant els anys setanta i vuitanta. Amb el seu estil racional, tècnic i precís, i la seva gran atenció pels colors vius i l'elegància, Swarte és un dels representants més importants de la "línia clara".

Joost Swarte (1947, Heemstede) va estudiar Disseny Industrial a Eindhoven a finals dels anys 1960 i va produir il·lustracions per a les publicacions locals d'Eindhoven durant aquest temps. Va aparèixer per primera vegada en els focus com a part del moviment alternatiu de dibuixos animats dels anys setanta. A mig camí dels anys vuitanta, el camp d’activitat de Swarte es va traslladar de dibuixos animats a il·lustracions per a revistes com Humo, Vrij Nederland i The New Yorker. També dissenya pòsters, logotips, segells, mobles i edificis (Toneelschuur, Haarlem, 2003). A més, Swarte és co-iniciador de revistes com Modern Papier and Scratches, del 'Stripdagen Haarlem', el major festival de dibuixos animats biennal d'Europa i del Museu Hergé a la ciutat belga de Louvain-la-Neuve. El 1998, Joost Swarte va guanyar el Stripschapprijs (Dutch Comic Award) per la seva contribució general al dibuix de dibuixos animats ia tota la seva obra. El 2004, la reina Beatrix el va nomenar oficial de l'Ordre d'Orange-Nassau, i el 2012 Swarte va guanyar el premi Marten Toonder per tota la seva obra.


A la imatge, obra de Joost Swarte.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021