818x68-Bonart-IA

Exposicions

"El cartell europeu 1888-1938" al Museu Picasso de Màlaga

\
bonart màlaga - 18/06/12
El Museu Picasso de Màlaga presenta El cartell europeu 1888-1938, una exposició que suposa una aproximació a la història del cartell per portar a l'espectador i que es podrà visitar del 18 de juny al 16 de setembre del 2012.

L'exposició està centrada en períodes molt significatius del cartell: els inicis en els últims anys del segle XIX amb Jules Chéret i Henri de Toulouse-Lautrec com a protagonistes, les primeres campanyes publicitàries (Michelin amb el dibuixant O'Galop i Anís del Mono amb Ramón Casas); l'època d'entreguerres, quan convulsionar les avantguardes, i també un apartat dedicat obertament a l'avantguarda i l'art publicitari d'aquells moments, que van acabar de configurar al cartell modern. Entre els 175 cartells reunits de 91 autors, el visitant coneixerà, i en molts casos reconeixerà, obres molt representatives de cada dècada, que són fonamentals per a una aproximació rigorosa, de l'espectador i del professional, a la història del que avui s'entén com cartell.

Encara que els orígens dels anuncis públics són confusos i complexos, el cartell com a tal va sorgir en el París de Napoleó III, una ciutat recentment reconstruïda amb grans edificis i amplis bulevards. Sobre les parets d'aquesta nova urbs aparèixer les estampes impactants de Jules Chéret i Henri de Toulouse-Lautrec que, com assenyala l'historiador John Barnicoat, van constituir una forma artística nova i vital, ja que van emprar el seu ofici com dibuixants i pintors a crear unes obres sobre paper. Aquestes iniciarien una nova vessant de l'art que contribuiria en gran mesura a establir les bases de l'actual publicitat. L'exposició ha estat comissariada per Carlos Pérez, especialista en la matèria.

Els cartells seleccionats procedeixen de fons particulars i de museus que conserven les més prestigioses col · leccions internacionals, entre els quals hi ha la Col · lecció Merrill C. Berman i el Museu d'Art Modern (MoMA), tots dos de Nova York, la Bibliothèque nationale de France a París, el Museu d'Arts Decoratives de Praga, el Museu del Cartell a Wilanów de Varsòvia, al Museum für Gestaltung Zürich, la Biblioteca Nacional Széchényi de Budapest, la Civica Raccolta delle Stampe Achille Bertarelli de Milà i la Col · lecció Patrimoni Michelin. Entre els espanyols, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) de València, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS) de Madrid i el Museu de Belles Arts de Bilbao.

A la imatge exposició "El cartel europeo 1888-1938". Museo Picasso Malaga. © MPM/jesusdominguez.com
WhatsApp Image 2023-11-22 at 12.40.18Revistes_Banner_300x250

Et poden
Interessar
...