banner-elscatala-817x88px
El pintor José Hernández i el literat i dibuixant Francisco Nieva, a la Galeria Leandro Navarro

Exposicions

El pintor José Hernández i el literat i dibuixant Francisco Nieva, a la Galeria Leandro Navarro

bonart madrid - 02/08/19
Impremta Pages - banner-180x178Eude, genericLa galeria Leandro Navarro, carrer Amor de Dios 1 de Madrid, presenta Escenaris visionaris, una exposició dedicada a dues figures imprescindibles de la cultura espanyola del segle XX: el pintor José Hernández i el literat i dibuixant Francisco Neva. La mostra, que es podrà visitar del 12 de setembre al 20 d'octubre de 2019, reuneix un total de 14 dibuixos de Neva -dotze datats en els anys setanta i dos en els anys vuitanta- i 14 pintures a l'oli d'Hernández, en un arc de temps que transcorre des 1964 al 2004.

José Hernández i Francisco Nieva van mantenir una sòlida relació amistosa i professional al llarg dels anys. El seu primer treball conjunt va ser a "Danzón de exequias", un espectacle ideat per joves estudiants d'Art Dramàtic que va suposar un autèntic revulsiu en els últims anys de la dictadura franquista.

Després de dues dècades d'amistat, el mateix Nieva va proposar a Hernández com a escenògraf en la preparació de la seva obra "Pèl de tempesta", l'estrena al Teatre María Guerrero (1997) va ser un èxit rotund de públic i crítica. Després, els dos artistes tornarien a col·laborar en diversos projectes, com les òperes "La vida breve" de Manuel de Falla, i "La senyoreta Cristina" de Luis de Pablo, totes dues estrenades al Teatro Real en 1997 i 2001, i "Tórtores , crepuscle i ... teló ", una obra dirigida per Neva que, presentada al Teatre Valle-Inclán el 2010, es convertiria en la seva última col·laboració.

Ara, les visions artístiques de Francisco Nieva i José Hernández tornen a confluir a la Galeria Leandro Navarro. Un retrobament pòstum, a manera d'homenatge, que d'una banda descobreix les creacions plàstiques de Neva, i de l'altra, permet l'anàlisi i la comparació de dos estils que, malgrat les seves diferències, comparteixen l'interès cap a mons visionaris i mancats de tota lògica; espais habitats per éssers impossibles en els quals l'única norma suposa la capacitat de sorprendre l'espectador.

Com assenyala José Pedreira en el catàleg de l'exposició: "El que en Nieva es manifesta de manera desenfadada, a Hernández adquireix tints més dramàtics, de terror metafísic en ocasions". Així, els personatges del literat "semblen titelles que haguessin pres vida amb un propòsit pervers", mentre que les creacions del pintor "són com ens sorgits de no se sap quina dimensió i no sabem bé què els passa, si s'estan descomponent o metamorfosant , o simplement ens miren amb indiferència inquietant ".

José Hernández (Tànger, 1944 - Màlaga, 2013). Exposa les seves primeres obres a la "Librairie des Colonnes" de Tànger en 1962. Dos anys després es trasllada a Madrid, on el 1967 s'inicia en les tècniques del gravat, desenvolupant a partir de llavors una extensa producció d'obra gràfica. A més de pintor i gravador, José Hernández va destacar com a il·lustrador de llibres, escenògraf i figurinista tant en projectes teatrals com cinematogràfics. Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando des de 1989, va ser guardonat amb diferents premis nacionals i internacionals com el Premi Nacional d'Arts Plàstiques (1981), Gran Premi, Exposició Internacional de l'Art del Llibre de Leipzig (Alemanya, 1989), el Premi de la Comunitat de Madrid a la Creació Artística (1998) o el Premi Nacional d'Art Gràfic (2006).

Francisco Nieva (Valdepeñas, 1924 - Madrid, 2016). La seva marxa artística s'inicia a la dècada dels quaranta com a aprenent d'escenògraf i pintor vinculat al Postismo. El 1953 comença a viure a París, on treballa com a pintor i dibuixant, i exposa en diverses galeries. Al seu retorn a Espanya en 1964 centra la seva activitat en l'escenografia i el figurinisme, continuant així una carrera artística que revolucionarà l'escena teatral i que s'ampliarà amb produccions pròpies i adaptacions, direcció d'òperes i creació de novel·les i articles, sense descuidar la seva activitat plàstica. Entre els guardons que va obtenir en vida destaquen el Premi Nacional de Teatre (1980 i 1992), el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres (1992), el Premi Nacional de Literatura en la modalitat de Literatura Dramàtica (1992) i el Premi Valle- Inclán (2011). Des de 1990 va ser membre de la Reial Acadèmia Espanyola.
A la imatge, obra de Francisco Nieva.Et poden
Interessar
...

thumbnail_Xarxes_Olga_Andrino_Banner_1