FCC-Segell-banner4
La història de la Galeria Mirador de París a la Fundació Apel·les Fenosa

Exposicions

La història de la Galeria Mirador de París a la Fundació Apel·les Fenosa

Baner_StellaRahola_Bonart_360x356Banner-Resonancias-180x180px_v1-cat
La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell presenta l'exposició dedicada a la Història de la Galerie Mirador. París 1948-1955, sala d'art impulsada per exiliats catalans, amics de Fenosa,  al centre de la Place Vendôme de Paris. La mostra tindrà una durada des del setembre de 2019 al febrer de 2020.

La mostra, que ha comptat amb el suport documental de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet,  reconstrueix la història de les exposicions que hi varen tenir lloc, i que suposa una descoberta sobre el dinamisme dels exiliats catalans.

La galerie Mirador s'obre al públic el mes de desembre de 1948 al  número 17 de la Place Vendôme de París. Víctor Hurtado i Lluís Montanyà havien creat una societat d’exportació i importació de productes amb el nom de “Montaner”. Tots dos afegeixen la Rosita Castelucho (Els Castelucho varen proveir a Picasso la tela i el bastidor del Gernika) que aporta el seu fons d’ obres, objectes i gravats, i Just Cabot, que lliura el seu gruix de llibres, que s'instal·la com a llibreria en el subsòl de la sala. A la façana llueix un rètol amb el nom de Mirador, seguint la tipografia del setmanari fundat per Amadeu Hurtado, pare de Víctor Hurtado l'any 1929 a Barcelona.

La Galeria va restar oberta fins a 1956, i va tenir el seu primer període fins al 1951, quan Rosita Castelucho i Just Cabot trenquen la societat amb Víctor Hurtado i Lluís Montanyà, que regeixen la galeria fins al 1956.

L’exposició il·lustra totes les exposicions rellevant dels artistes que hi exposaren i els projevtes frustrats, com les mostres de pintures de Mercè Rodoreda i d’escultures de Josep Granyer.

En el primer període destaquen les exposicions de Pompeu Audivert, dels Groupe des XV. Aquest grup de fotògrafs es va congriar en una reunió el dia 8 de març de 1946 a l’estudi del fotògraf André Garban. La idea era promoure una associació per reivindicar la “vrai photographie”, i la pràctica del negatiu perfecte, Maria Sanmartí, mare del pintor Antoni Clavé, amb un prefaci de Josep Palau i Fabre, l’escultor suïs Roland Duss, Hervé Masson germà dels poetes André i Loys Masson. L'any 1949 arriba a França i una de les primeres exposicions és aquesta de la Galerie Mirador. Hi exposà 26 obres i el catàleg duia un text del seu germà Loys Masson, el llibertari Miguel García Vivancos, que va ser lloat per Andrè Breton.

A la segona etapa de la Galeria destaquen les mostres de Claudine Hurwitz, Antonio Suarez, que després va ser fundador del Grup El Paso, Marianne Peretti, que és avui dia una de les artistes més reputades del Brasil, on ha desenvolupat una llarga i prolífica trajectòria d’ençà del 1953, quan es trasllada a Sao Paulo i coneix l'arquitecte Oscar Niemeyer, amb qui es casa i col·labora en projectes com en els vitralls de la Catedral de Brasilia, Rolf Hirshland, Nino Giuffrida, el pintor japonès, Key Sato, amic fraternal de Fenosa, que escriu el pròleg del catàleg i demana un altre a Jean Cocteau, Zygmund Landau, Pierre Henry, Jean Camberoque, o Georges Ribemont Dessaignes.
Anna Carreras i Aubets

Mercè Vila Rigat és llicenciada en història de l'art per la UAB, diplomada en conservació i restauració de béns culturals per l'ESCRBCC i postgraduada en gestió museística per la UPF. Crítica d'art i comissària d'exposicions, combina la seva activitat professional com a coordinadora d'exposicions a la Fundació Vila Casas amb la seva col·laboració en diversos mitjans del país

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells