FCC-Segell-banner4
Can Xalant tanca les seves portes

Notícies

Can Xalant tanca les seves portes

bonart mataró - 24/10/12
Baner BonArt 180x178 Agenda Girona CulturaLa-Galeria-201602-recurs
El centre de creació Can Xalant de Mataró tancarà a finals d'any. Segons va informar el diari digital de Mataró i el Maresme Capgros.com, l’Ajuntament assegura que s’ha vist “obligat” a “replantejar amb urgència” el model de gestió de Can Xalant a causa del “context econòmic i el reajustament del pressupost del 2013”. El consistori apunta que vol “intentar mantenir el projecte de manera més sostenible”, i que “reitera el compromís amb aquest centre de creació”, malgrat que el vincula directament a “l’aportació anual del Departament de Cultura de la Generalitat”. L’únic que està clar ara mateix, però, és que Can Xalant tancarà d’aquí a poc més de dos mesos, seguint els passos d’altres equipaments culturals del territori català i de similars característiques com l’Espai Zer01 d’Olot. Altres membres de la citada Xarxa de Centres d’Arts Visuals, com el Bòlit de Girona, es troben en situació molt precària i poden seguir el mateix camí.

Així doncs, Després de set anys de funcionament l'Ajuntament de Mataró ha decidit unilateralment el tancament del servei que s'ofereix des de Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani. Com el seu nom indica, Can Xalant ha estat un espai de producció i de creació de projectes culturals diversos però també un lloc d’intercanvi d’idees i per tant, de pensament. Ha estat un catalitzador, en el sentit químic del terme, aquella substància que provoca una reacció. Per tant, un lloc on s'han posat en relació els processos artístics amb altres processos culturals o socials, un lloc de contacte entre disciplines, un lloc de contacte entre artistes de diferents generacions i tendències i un lloc d'intercanvis d'experiències, idees i coneixements.

Can Xalant ha aconseguit, en aquests set anys de funcionament, posicionar-se fermament en el circuit artístic català i donar-se a conèixer en l'àmbit nacional i internacional. Ha esdevingut una plataforma per als artistes i altres agents culturals de Mataró i comarca, tant com a espai de creació, com per l'oportunitat de participar en esdeveniments culturals de la ciutat i la resta de l'Estat, o la possibilitat d'assistir a tallers i debats impartits per artistes de prestigi internacional, seminaris amb professionals del sector, o cursos de formació especialitzats.

Des de Can Xalant menifesten que "després de set anys de funcionament, podem afirmar que els objectius inicials que ens vam plantejar han estat assolits amb escreix. Això va suposar que la Generalitat de Catalunya al dissenyar la nova Xarxa de Centres d'Art de Catalunya inclogués Can Xalant com a centre de producció. Ens va semblar que la nostra inclusió a la Xarxa era una ratificació de la feina feta, però la situació actual de Can Xalant i de tots els altres centres que hi pertanyen demostren que no s'hi ha apostat en ferm. Som conscients de les dificultats econòmiques actuals i que aquest nou context obliga a fer reestructuracions i replantejaments però en cap cas a desmerèixer un projecte desenvolupat amb la màxima rigorositat i professionalitat. Sempre ens hem mostrat oberts a buscar alternatives de sostenibilitat i creiem que el projecte segueix sent totalment pertinent i viable. Per això, pensem que la decisió del seu tancament és totalment inadequada, injusta i pot ser molt perjudicial pel sector de les arts visuals i de la producció cultural del nostre país"

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat