SAC-Bonart-817x88

Notícies

Aclaració del MACBA a Ciudadanos sobre l'exposició "Territoris indefinits"

bonart Barcelona - 08/08/19
Aclaració del MACBA a Ciudadanos sobre l\'exposició \
AAFF-Banner-Bonart-180x178px-A-land-is-a-landEmociona't_Banner_180x178_1
Davant la pregunta del grup parlamentari Ciudadanos sobre la peça de Daniela Ortiz i Xose Quiroga a l’exposició Territoris indefinits. Perspectives sobre el legat colonial, el MACBA desitja aclarir:

"El MACBA presenta, entre el 17 de maig i el 20 d’octubre d’enguany, l’ exposició col·lectiva “Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial”, comissariada per Hiuwai Chu, conservadora del museu. L’ exposició s’emmarca en una línia d’investigació del museu, que analitza la configuració de la contemporaneïtat a la llum de las teories del pensament postcolonial.

L’exposició mostra l’ obra de setze artistes procedents de geografies i diàspores diverses, provinents d’Europa, África, Àsia i América. La mostra analitza l’empremta persistent de la repressió colonial i el desempoderament de les poblacions natives davant la continuada prescripció d’un ordre global. La colonització no va ser només territorial i econòmica, sinó també cultural a través de la imposició d’estructures de coneixement i formes de representació. Una tesis central de l’exposició és mostrar com els processos de descolonització que s’iniciaren a la dècada de 1950, i que esdevingueren en la creació del Moviment de països no alineats -format per nacions que compartien aquella ideologia i evitaven la bipolaritat de la Guerra Freda, i també el terme «Tercer Món»- crearen un entusiasme que no trigà en afrontar-se a una realitat molt menys esperançadora.

Estat Nació – Part 1. Exercici #1. Història. Cristòfor Colom de Daniela Ortiz i Xose Quiroga, a la que es refereix la pregunta del grup parlamentari Ciudadanos, forma part de la col·lecció MACBA. Proporciona una mirada crítica al reconeixement de figures històriques implicades en el procés de colonialisme a l’espai públic i la manera com aquests reconeixements perfilen la memòria col·lectiva. La menció que l’artista fa en l’obra sobre la reivindicació de Cristòfor Colom com a català per part de Jordi Bilbeny és plantejada des de la incredulitat. De cap manera l’ obra, ni el museu, recolza aquesta teoria. Afirmar el contrari és tergiversar el contingut d’ una exposició complexe que proposa analitzar la realitat contemporània bastida sobre el rastre del llegat colonial, com ja assenyala el mateix títol de la mostra.

El MACBA convida als representants del grup parlamentari Ciudadanos a visitar l’ exposició per tal de comprovar per sí mateixos l’ amplitud i l’abast de les reflexions que planteja, al mateix temps que es posa a la seva disposició per a qualsevol aclariment".

Imatge cortesia de Mariana Castillo Deball i CAPC Musée régional d'art contemporain, Sérignan, França. Imatge que es pot veure a l'exposició del MACBA Territoris indefinits.

Et poden
Interessar
...

BANER_BIENNAL_Bonart-400x68