BannerFCC_Bonart
Pere Calders i Tísner al Museu de l’Empordà

Exposicions

Pere Calders i Tísner al Museu de l’Empordà

bonart figueres - 17/12/12
Eude, genericthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
L’any 2012 ha estat el centenari del naixement Pere Calders (Barcelona 1912–1994) i d’Avel·lí Artís Gener Tísner (Barcelona 1912–2000), dos autors destacats en el món literari català. Amb una obra estilísticament ben diferent, tots dos han trobat el seu públic: Tísner, pel seu caràcter polifacètic i per la seva innovació estilística, i Calders perquè té un lloc d’honor en la nòmina de «contistes» catalans il·lustres de tots els temps. I tots dos van transitar pel terreny de les belles arts plasmant les seves inquietuds artístiques.

Donat que a les col·leccions del museu de l’Empordà hi ha una petita representació, des de l’Empordà s’ha volgut posar un accent als actes del centenari i els retre homenatge dedicant temporalment, a la seva faceta d’artistes plàstics, una sala del segon pis del museu amb una selecció d’obres destacades, que s’obrirà a partir del 19 de desembre del 2012. A partir d’aquesta data s’hi incorporaran tres edicions dels anys 30 de Pere Calders, procedents del fons de la  Biblioteca Fages de Climent, on s’han exposat del 10 al 14 de desembre.

El Museu de l’Empordà compta amb una petita mosta d’obres artístiques dels dos escriptors. Aquest fons es va incorporar a les col·leccions del mE l’any 1982 quan Abelard Fàbrega (Cabanes 1894-Mèxic 1991) fa donació al mE de la seva col·lecció de pintures, dibuixos i gravats d’artistes catalans exiliats a Mèxic per tal que, segon les seves pròpies paraules, “hi hagi constància de l’obra artística realitzada pels nostres compatriotes a terres d’Amèrica”. Aquesta donació està composta per 97 obres d‘artistes amb els que mantenia relació per la seva tasca editorial i cultural: Daniel Alcaide, Montserrat Aleix, Enric d'Aoust, Pompeu Audivert, Rosa Ballester, Carles Bosch, Roser Bru, Enric Climent, Carme Cortes, Francesc Domingo, Abel Ferrater, Joan Giménez Giménez, Francisco Moreno Capdevila, Jaume Oates, Marcel·lí Porta, Toni Sbert, Francisco Tortosa, Alfons Vila Franquesa (Shum), i evidentment Pere Calders i Tísner, entre altres. La donació d’Abelard Fàbrega va ser objecte de dues exposicions temporals al museu: Llegat Fàbrega. Pintors catalans a l’exili (l’any 1983 i 1984). Els dos escriptors, Calders i Tísner, per generació van coincidir amb unes vivències personals, social, històriques, i van compartir l’exili mexicà. A Mèxic, a part de la vessant literària, van desenvolupar altres activitats professionals vinculades al món de la il·lustració i la pintura. Mèxic, la seva gent, els carrers, places o parcs van ser una de les temàtiques més habituals en la seva producció artística.

A les imatges, "Racó de l'albareda", 1952 i "Pl. de Cuauhtémoc", 1952 de Pere Calders.

Et poden
Interessar
...