FCC-Segell-banner4
Un grup d\'experts explicarà la figura i obra de Maria Blanchard al Reina Sofia

Notícies

Un grup d'experts explicarà la figura i obra de Maria Blanchard al Reina Sofia

bonart madrid - 17/12/12
2Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-catImpremta Pages - banner-180x178
El dimecres dia 19 desembre 2012 a les 18 h. l’edifici Sabatini del Museu Reina Sofia de Madrid acollirà un seminari sobre la figura i obra de Maria Blanchard. Aquest seminari, primera trobada públic que es realitza al Museu entorn de Maria Blanchard, busca atreure l'atenció sobre la seva figura i destacar el seu valor com a artista de les avantguardes de començaments del segle XX. Amb motiu de l'exposició que es desenvolupa al Museu fins al 25 de febrer, Eugenio Carmona, Carmen Bernárdez, María Dolores Jiménez-Blanco, Xon de Ros i María José Salazar presentaran els nous enfocaments al voltant d'aquesta creadora i, amb això  al voltant de les avantguardes històriques. L'estructura d'aquest debat reuneix presentacions concises, buscant destacar els aspectes més rellevants en el treball de Blanchard.

Maria Blanchard (1881-1932), pionera en la formació de l'avantguarda històrica, es distancia dels rols atribuïts a la dona artista en l'arrencada de la modernitat. Blanchard no és un símbol de la dona moderna ni respon al prototip de dona connectada amb els cercles avantguardistes. No obstant això, la seva pintura representa un dels casos més independents i compromesos amb una noció de modernitat, concentrant en pocs anys gran part de les qualitats i controvèrsies que envolten a l'avantguarda en el primer terç del segle XX. Entre 1913-1919 realitza un cubisme proper a l'ideal kantià de la forma autònoma, rivalitzant amb Juan Gris en la redefinició del llenguatge cubista des de les regles de la pintura, mentre que, entre 1919-1932, es suma al retorn a l'ordre ia la construcció d'una idea clàssica de l'art, no exempta de relacions amb el nacionalisme polític i cultural.

Aquest seminari culmina un treball d'investigació realitzat en diferents fases i projectes. D'una banda, la publicació del catàleg raonat de l'artista (Fundació Telefónica i el Reina Sofia, 2004); d'un altre, les exposicions d'aquest any a la Fundació Botín i al Museu Reina Sofia.

A la imatge, detall de “Maternidad oval”, 1921-2922 de Maria Blanchard.

Et poden
Interessar
...

thumbnail_Xarxes_Fons_d'Art_Banner_2022