Emociona't_Banner_817x68_2

Notícies

Elvira Dyangani, nova directora del Macba

bonart Barcelona - 16/07/21
Elvira Dyangani, nova directora del Macba
Peral_Banner-Bonart_180x180Emociona't_Banner_180x178_3
El Consell General del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha nomenat Elvira Dyangani Ose com a nova directora del MACBA. Aquest Consell ha fet seva la proposta del comitè d’experts, que ha valorat de la candidatura guanyadora la voluntat d’aportar «una mirada innovadora sobre el paper del museu en l’escenari local i internacional, incorporant també una clara voluntat de connexió amb els debats contemporanis sobre el paper de l’art en aquest començament de segle, sense defugir un clar compromís amb les problemàtiques socials que envolten les institucions culturals».

El jurat estava format per representants de les institucions i per membres de reconeguda trajectòria del sector artístic internacional i local: Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona; Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA; María Dolores Jiménez-Blanco Carrillo de Albornoz, directora general de Belles Arts del Ministeri de Cultura; Chris Dercon, president de Réunion des musées nationaux – Grand Palais a París i membre de la Comissió Assessora del MACBA; João Fernandes, director artístic de l’Instituto Moreira Salles de Rio de Janeiro; Ann-Sofi Noring, curadora en cap del Moderna Museet, vicerectora de la Reial Acadèmia Sueca de Belles Arts i presidenta del Comitè Suec de Subvencions Artístiques, i un representant dels treballadors/es del museu.

El Consell General ha valorat molt positivament la proposta i la feina feta pel comitè d’experts. Aquest últim vol fer palès l’alt nivell d’algunes de les candidatures presentades i eleva aquesta proposta al Consell General del MACBA tenint en compte que la candidata compleix tots els requisits de la convocatòria pública i que, pel que fa als mèrits que calia considerar, ha obtingut la millor valoració per tal de mantenir el prestigi del museu com a institució de referència internacional, desenvolupar una política d’exposicions, activitats i publicacions acadèmiques d’excel·lència, i continuar enfortint la Col·lecció MACBA.

Elvira Dyangani Ose substitueix Ferran Barenblit, que ha estat director del MACBA els darrers sis anys. El contracte que signa és d’alta direcció i contempla una durada de cinc anys, renovables amb l’acord explícit del Consell General.

La incorporació de Dyangani coincideix amb una etapa de gran rellevància per a la història del MACBA, amb un procés d’ampliació en marxa a càrrec de l’equip catalano-suís d’Harquitectes i Christ & Gantenbein que consolidarà el MACBA com a museu integrador i transitable i també com a punt de trobada. Aquest projecte contribuirà a reforçar el propòsit de representar amb contundència el panorama artístic contemporani i situar-lo amb solidesa en el context internacional, alhora que refermarà la vocació de museu públic, habitat, divers, integrador, proper, accessible i transcendent.

Dades biogràfiques

Nascuda a Còrdova, Espanya, el 1974. Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona. Diploma d’Estudis Avançats en Arquitectura. Història i Teoria de l’Arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya. Candidata doctoral al Departament d’Història de l’Art i Estudis Visuals de la Universitat Cornell, Nova York.  Màster en Arts, Beca Sage. Defensa prevista del doctorat: estiu 2021.

Des del 2018 és directora i conservadora en cap de The Showroom a Londres, a més de professora de Cultures Visuals al Goldsmiths, Universitat de Londres, des del 2014, i membre del Consell del Thought Council, Fondazione Prada. Amb anterioritat ha estat comissària de la Biennal Internacional d’Art Contemporani de Göteborg; conservadora d’Art Internacional de la Tate Modern a Londres; directora artística de Rencontres Picha – Biennal de Lubumbashi, República Democràtica del Congo; conservadora d’Art Contemporani i editora de Publicacions del Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC) de Sevilla, i conservadora d’Art Contemporani del Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) a Las Palmas de Gran Canaria.

 

Et poden
Interessar
...

300x600-Gaudí - Gene