banner-elscatala-817x88px
LAB 36 de la galeria Senda presenta una nova exposició d\'Oleg Dou

Exposicions

LAB 36 de la galeria Senda presenta una nova exposició d'Oleg Dou

bonart barcelona - 04/09/19
thumbnail_arranzbravo. general 04-20142Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
LAB 36 de la galeria Senda, carrer Trafalgar 36 de Barcelona, presenta una nova exposició d'Oleg Dou (Moscou, 1983) en el marc del programa oficial d’Art Nou 2019. L'artista abandona el format quadrat a través de retrats de personatges d'aparença hibrida que aporten formes noves a la tradició iconogràfica contemporània.

Oleg Dou pren de la cultura occidental el seu interès pel retrat. Històricament, la preservació de la memòria sobre una persona estava estretament relacionada amb l'avaluació moral de la representació. És a dir, tradicionalment només es retratava a aquells que eren dignes de ser-ho. En canvi, el treball d' Oleg Dou desenvolupa la representació del cos com a objecte de subversió a través de la captura fotogràfica i del retoc digital.

D'aquesta manera, personatges ficticis amb aspecte pàl·lid i pell que sembla la superfície immaculada de la porcellana ens qüestionen els conceptes de bellesa, perfecció i innocència i ens aproximen a l'estètica d’allò extrany. Amb un treball d'extrema pulcritut, però amb aspecte rarament vital, l'artista refuta la percepció d'allò que defineix a la innocència i la joventut. En un món on l'artificialitat i la hiperrealitat són quotidians, Oleg Dou ens fa sentir que allò rar és intrínsecament humà. En una entrevista amb la Zoom Magazine, el jove fotògraf comentava: “Utilitzo la naturalesa artificial de la fotografia digital com instrument per a aconseguir un punt de trobada entre oposats com a viu i mort o bell i repulsiu. Així, busco extrapolar el sentiment de presència que tens quan camines entre maniquins de plàstic”.

En la seva nova sèrie “Reborn”, Oleg Dou fa un pas més i afegeix nous elements compositius al seu llenguatge. Paral·lelament als retrats, s'afegeix la flora i la fauna en la temàtica fotogràfica i també es presenten naturaleses mortes de tipus clàssic. De nou, ens enfrontem també a elements torbadors com la inserció d'elements sexuals en emplaçaments inesperats. Cada fotografia captura una bellesa artífialment creada a través de la representació de formes simples i elements vegetals però arruïnada al mateix temps. Així mateix, ens trobem amb personatges amb atributs procedents del regne animal que no remeten a la condició salvatge de l'ésser humà ni a la seva dimensió brutal, si no que transformen els personatges de la sèrie en una espècie d'estampes insòlites que combinen l'irreal i inquietant amb una nova forma d'iconografia mitològica.

Oleg Dou va realitzar els seus estudis en la Moscow State Institute of Steel and Alloys (2001-2006). Va tenir la seva primera exposició individual en la galeria Le Simoun de Paris, als 23 anys. En 2007 va ser guardonat amb el International Photography Awards i el International Color Awards i en 2009 amb l'Art Laguna Art Prize, que li van merèixer l'atenció de la comunitat artística internacional. Des de llavors, la seva obra ha estat inclosa en nombroses exposicions individuals i col·lectives en diferents institucions d'Europa i Amèrica del Nord, i entre les quals figura Atopía en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) al 2010 o la individual en el Multimèdia Art Museum de Moscou al 2012.

A la imatge, obra d'Oleg Dou (detall).

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021