canal-mnactec-1280-150

Exposicions

La Virreina prepara “Carmen Amaya 1963. Fotografies de Colita i Julio Ubiña”

La Virreina prepara “Carmen Amaya 1963. Fotografies de Colita i Julio Ubiña”
bonart barcelona - 15/04/13

A partir del 8 de maig i fins al 7 de juliol, La Virreina Centre de la Imatge acull l’exposició Carmen Amaya 1963. Fotografies de Colita i Julio Ubiña. La mostra ret homenatge a la figura de la mítica bailaora catalana a través de fotografies de Colita i Julio Ubiña que retraten las vivències i els balls d’Amaya en el seu darrer any de vida. Les imatges, que van del reportatge al retrat pur, estan dotades d’una gran expressivitat, reforçada per una estètica característica de la dècada de 1960, amb forts contrastos entre llums i ombres.

L’exposició convida a realitzar un recorregut cronològic per diferents moments de la vida artística i personal de Carmen Amaya: des de l’arribada a l’aeroport de Barcelona procedent de Mèxic i el retorn al barri del Somorrostro que la va veure néixer, assistim al rodatge de la mítica pel·lícula de Rovira Beleta Los Tarantos i a l’última actuació al Palau de la Música, abans de passejar per la Costa Brava i indrets pertanyents a la seva intimitat, per acabar amb la seva mort, el 19 de novembre de 1963 a la seva casa de Begur.

Carmen Amaya (Barcelona, 1913–Begur, 1963) està considerada un dels màxims exponents del flamenc, admirada per tothom, va obrir nous camins i va revolucionar aquest ball. La seva fama va traspassar fronteres. La van definir tres adjectius: raça, força i bondat.

Colita. Fotògrafa nascuda a Barcelona. La seva nombrosa obra inclou més de 20 llibres (entre ells, Luces y sombras del flamenco, sens dubte un dels millors de la bibliografia sobre el tema). El 1998 va ser distingida amb la Medalla al Mèrit Artístic de la ciutat de Barcelona i nomenada doctora honoris causa per la UAB.

Julio Ubiña. Fotògraf nascut a Santander i establert a Barcelona. El 1957 es va associar a Oriol Maspons amb l’objectiu de realitzar treballs conjunts per a la Gaceta Ilustrada i les publicacions més prestigioses de l’època. Junts van publicar dos clàssics de la fotografia: Toreo de salón, amb text de Camilo José Cela, i Poeta en Nueva York, que il·lustra poemes de Federico García Lorca. Més tard es va dedicar al món de la publicitat. Va morir a Barcelona el 1998.

 A la imatge, Carmen Amaya ballant en el rodatge de “Los Tarantos”, 1963. (Foto Colita)

canal-mnactec-180-180Eude, generic

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90