Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

"Dennis Hopper. En el camí" al Museu Picasso

\
bonart màlaga - 29/04/13

El Museu Picasso de Màlaga presenta del 29 d’abril al 29 de setembre l’exposició Dennis Hopper. En el camí. Extrem, independent i rebel, durant la seva vida Dennis Hopper va ser reconegut pel seu treball com a actor i director de pel·lícules de culte com Easy Rider. Buscant la meva destinació (1969), però la seva inquietud va anar més enllà del cinematogràfic per endinsar-se en altres terrenys artístics, destacant de manera especial en la fotografia. Dennis Hopper. En el camí mostra en el Museu Picasso Màlaga un total de 141 imatges del seu llegat fotogràfic realitzades en la seva gran majoria durant els anys seixanta, incloent algunes mai publicades fins al moment. El conjunt construeix una narració en blanc i negre que transcorre per rodatges, carreteres i ciutats, espais habitats per celebritats i persones anònimes, a través de la mirada propera i intuïtiva d'aquest mite del cinema nord-americà. A manera de flash-back al pop art, l'exposició inclou una selecció d'obres d'artistes del seu cercle, com Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg o Ed Ruscha, així com una selecció del seu treball com a creador plàstic. Material documental, cinema i música completen una proposta en la qual la que les arts s'interrelacionen, com en la vida del propi Hopper.

En els anys seixanta, Hopper porta la seva càmera fotogràfica a sets de rodatges, festes d'Hollywood, marxes antiracistes, viatges per carretera i espais urbans. Sembla estar en el lloc just en el moment adequat. Ídols del cinema, com Jane Fonda o Paul Newman, músics com Ike i Tina Turner; artistes com Marcel Duchamp o David Hockney; líders polítics com Martin Luther King i desconeguts apareixen en unes instantànies que documenten l'efervescència cultural d'un triangle geogràfic situat entre Los Angeles, Londres i Nova York. En aquesta última, on Hopper acudeix a estudiar el cèlebre mètode amb Lee Strasberg, entra en contacte amb Andy Warhol i el seu cercle. La seva càmera retrata l'atmosfera de la Factory i de les exposicions d'art, en contrast amb la quotidianitat dels barris, gents i bandes de carrer neoyorkinas.

L'any 1969 Dennis Hopper dirigeix Easy Rider. Buscant la meva destinació, que també protagonitza al costat de Peter Fonda i Jack Nicholson. De pressupost modest, aquesta road movie en la qual dues moteros creuen Estats Units resumeix l'essència de l'esperit de l'anomenada contracultura dels anys seixanta, del rebuig als valors establerts, de la radical reivindicació llibertària. Amb música de grups com The Byrds o Jimi Hendrix, la cinta es converteix immediatament en un èxit, en una obra de culte que d'alguna manera assenyala la conclusió estètica de la primera època d'Hopper com a fotògraf i la fi d'una època intensa i essencial per comprendre algunes de les claus culturals d'Amèrica del Nord en la segona meitat del segle XX.

Després d'aquest film, Hopper es va sumir en un període autodestructiu marcat per les seves addiccions i pel rebuig de la indústria cinematogràfica, que li tanca les portes després de la seva segona pel·lícula com a director, The Last Movie (1971), amb explicades excepcions, com el seu paper de reporter gràfic a Apocalipse Now (1979). D'aquesta etapa aconsegueix sortir el 1985 i reprendre novament la seva carrera, brillant en títols com a Vellut Blau (1986) i Hoosiers: més que ídols (1986). Fins a la seva mort al maig de 2010, va continuar amb l'actuació, la fotografia, la pintura i amb la seva afició pel col·leccionisme d'art.

Dennis Hopper. En el camí proposa al visitant una particular banda sonora de l'exposició, amb temes de James Brown, Ike & Tina Turner, The Byrds i Neil Young, entre uns altres, que podran sentir-se a la sala. Arts plàstiques, música i cinema s'uneixen així en aquesta exposició, en la qual, com en la pròpia vida de Dennis Hopper, els límits es difuminen i que vol ser, segons el comissari i el director artístic del MPM, José Lebrero Stals, “un homenatge a un bohemi d'un llunyà lloc anomenat Dodge City”.

Exposició comisariada per Museu Picasso Màlaga i organitzada en col·laboració amb The Dennis Hopper Art Trust i amb l'assessorament de la Cinémathèque Française, amb la col·laboració de la Fundació Almine i Bernard Ruiz-Picasso per a l'Art (FABA).

Als imatges, a dalt, "Jane Fonda, pràctica de punteria", Malibú de Dennis Hopper (1936-2010). Los Angeles, 1965. gelatina de bromur de plata. 40,6 x 60,9 cm. © The Dennis Hopper Art Trust. A sota, "Autoretrat" de Dennis Hopper. Los Angeles, 1963. Impressió amb tinta de pigments Archival. 25,4 x 20,32 cm. © The Dennis Hopper Art Trust. Cortesia de The Dennis Hopper Art Trust.

canal-mnactec-180-180La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal