banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

"Reel-Unreel" de Francis Alÿs al Bòlit Sant Nicolau

\
bonart girona - 21/10/13

Del 23 d’octubre de 2013 al 4 de gener de 2014 el Bòlit Sant Nicolau de Girona presenta l’exposició Reel-Unreel de Francis Alÿs comissariada per Carme Sais.

Reel-Unreel és una videoprojecció que recorre la ciutat afganesa de Kabul, una mirada documental de descoberta de la ciutat i de denúncia de l’aniquilació cultural. La pel·lícula retrata i documenta la realitat d’una ciutat castigada pels anys de guerra i n’evidencia la situació de pobresa així com la barbàrie de la destrucció del patrimoni per part de l’integrisme ideològic i religiós dels talibans.

El títol de la peça, Reel-Unreel, una de les obres més destacades de la Documenta de Kassel 2012, fa referència al joc de superposicions entre l’acció cinematogràfica que s’hi desenvolupa i la ciutat real i, de retruc, a la tergiversada imatge que de l’Afganistan en donen els mitjans de comunicació occidentals.

Francis Alÿs és un artista belga resident a Mèxic amb una obra multidisciplinar que inclou la fotografia, el vídeo, l’acció, l’escultura, la instal·lació, etc. Alÿs elabora el seu discurs a partir de temes i recursos metafòrics com són la ciutat, el joc, els animals del carrer, la frontera, la immigració, la pobresa, la violència o la barbàrie.

El seu treball és el resultat del descobriment de les ciutats des d’una actitud flâneur. L’artista utilitza el passeig per captar la natura de cada indret i situació, i copsa com respira la ciutat i allò que hi succeeix, com reacciona i es mou la societat que hi habita. Pren distància per actuar com a observador que interroga el seu entorn per remarcar allò que és irregular malgrat la seva quotidianitat.

Francis Alÿs, un dels artistes contemporanis més interessants del panorama internacional, aporta una sensibilitat poètica i imaginativa. La seva mirada, tan pausada com crítica, elabora un discurs narratiu a partir de les seves preocupacions sobre qüestions socials, econòmiques, antropològiques i polítiques.

La seves peces són presents en col·leccions i museus d’art d’arreu del món. Ha fet importants exposicions com les del MACBA, el Museu Nacional Reina Sofia, el Museo de Arte Moderno de la Ciutat de Mèxic, la Kunsthaus de Zuric, el MOMA de Nova York, la Tate Modern, etc. Participa en els grans esdeveniments artístics internacionals com les biennals de l’Havana (2000 i 1994), Venècia (2007, 2001 i 1999), Sao Paulo (2010, 2004 i 1998), Xangai (2002) i Istanbul (2001 i1999). A la dOCUMENTA 13 (2012) va exposar una selecció de pintures a Kassel i, a Kabul -en una seu satèl·lit de la biennal- va presentar el vídeo REEL-UNREEL. Està representat per la galeria Peter Kilchmann de Zuric i la David Zwirner de Nova York.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px