1280x150CAT

Notícies

Les excavacions a l’antiga fàbrica Tarrés donen noves pistes de la Barcelona vuitcentista

Les excavacions a l’antiga fàbrica Tarrés donen noves pistes de la Barcelona vuitcentista
Entrar al jaciment arqueològic de l’antiga Fàbrica Tarrés és endinsar-se a les entranyes de la ciutat vella de Barcelona i fer un viatge en el temps, cap a un passat gens remot, sinó certament recent, que ens parla de la ciutat industrialitzada prèvia al pla Cerdà i prèvia a l’arquitectura modernista.

Es tracta d’un jaciment d’arqueologia contemporània industrial que té la gran particularitat d’estar ubicat a la nova facultat de Geografia i Història –entre els carrers  Montalegre i Tallers–, i és l’espai idoni pels treballs de camp dels estudiants del Grau d’Arqueologia, impartit en aquest centre. Precisament en la campanya d’excavacions d’aquest estiu, dirigida per l’arqueòleg Jacinto Sánchez i coordinada pel catedràtic Josep Maria Gurt, s’han fet un seguit de troballes, tan estructurals com de material,  que donen noves pistes sobre el procés de fabricació de la ceràmica i sobre la relació de la fàbrica Tarrés amb l’arquitectura i l’edificació de Barcelona.

Es pot saber, doncs, que la fàbrica Antoni Tarrés fou un obrador de ceràmica que produïda tot tipus de peces i que seguia un procés integral de producció, des de la sedimentació del fang a l’assecament de les peces, passant pel modelat –en molts casos manual–, la cocció als forns i l’esmaltat. La producció era àmplia i abastava tot tipus de productes, des dels purament constructius, com rajoles i canalitzacions d’aigua, a elements més decoratius i també utillatge domèstic.

L’arqueologia contemporània té l’avantatge que pot complementar les descobertes dels jaciments amb documentació històrica diversa. En aquest cas, les peces descobertes es poden acarar amb un catàleg, editat per la pròpia fàbrica l’any 1893, que en possibilitarà una datació més acurada. També, saber que una normativa municipal del 1846 va permetre elevar les façanes de Barcelona a un pis mes si es decoraven adequadament, explica l’augment de la producció en terrisseries com la d’en Tarrés. Actualment encara es poden veure més de seixanta treballs de la ceràmica Tarrés en diversos edificis de Barcelona.

A la imatge, Jacinto Sánchez i Josep Maria Gurt (primers per l'esquerra) expliquen les particularitats del jaciment a la premsa. A baix, visita a l'interior de la fàbrica.
Eude, genericWhatsApp Image 2023-11-22 at 12.40.18

Et poden
Interessar
...