LS_Online_BONART_1280X150-22

Exposicions

"A cop d'ull" a la Virreina, Centre de la Imatge

\

La Virreina, Centre de la Imatge de Barcelona presenta del 5 de desembre del 2013 al 23 de febrer del 2014 "A cop d'ull. Cultura fotogràfica recent de Barcelona".

 

La fotografia esdevé un dels mitjans que millor representa el nostre present. A través d’aquesta aconseguim narrar els fets que discorren en la nostra societat; una successió d’imatges mediatitzades sense les quals no som capaços d’entendre allò que és real. I és precisament aquest fet el que ens condueix a qüestionar la veritat de la fotografia com a reflectora de la quotidianitat i ens aboca irremeiablement a practicar una dissociació entre la realitat i la seva interpretació, la mirada subjectiva.

 

 

En el context de l’art contemporani, la fotografia ocupa un lloc excepcional, ja que esdevé un mitjà d’expressivitat i d’experimentació; més enllà del coneixement de la tècnica i les seves possibilitats –debat tradicional entorn de la naturalesa de la disciplina i la seva capacitat expressiva–, la fotografia contemporània es defineix des d’una mirada compromesa, que pot transformar-se en múltiples i heterodoxes facetes.

 

 

La Virreina Centre de la Imatge presenta, del 5 de desembre al 23 de febrer del 2014, una àmplia exposició que, sota el títol A cop d’ull. Cultura fotogràfica recent a Barcelona, pretén revisar l’actual panorama de la creació visual a la ciutat. Per fer-ho, els comissaris de l’exposició, Alex Brahim i Manuel Segade, i el consell assessor format per David Balsells, Pepe Font de Mora i Joan Taronger, s’han centrat en la producció contemporània i els seus antecedents més recents, la generació dels anys 50 i 60, que aconseguí fusionar les dues tendències existents del moment: la documental i periodística amb l’estetitzant; un moment de gran activitat editorial, tant de llibres com de revistes, que donarien lloc a unes noves tipologies de producció i distribució de la imatge, que són –en paraules de David Balsells– “antecedents directament relacionats amb una concepció fotogràfica de la ciutat que encara avui trobem reflectida en la mostra”.

 

 

Estructurada en 11 blocs temàtics i una representació de més de 90 autors, A cop d’ull recorre uns fets que de manera directa o indirecta interpel·len l’espectador per introduir-lo en l’imaginari col·lectiu de la cultura visual de Barcelona. El territori com a lloc d’una identitat; la influència del context de crisi en la ciutadania; el futur dels cronistes gràfics en un món condicionat per la supremacia dels objectius comercials; el retrat de la societat catalana des d’una mirada individualista; la contextualització sociològica del gènere del retrat –el sexe, la malaltia, la vida i la mort– el compromís de rigor que mantenen els fotògrafs vers el document històric; la influència de la imatge dels conflictes internacionals en l’imaginari col·lectiu; el paisatge en totes els seus vessants; la contaminació dels mitjans a través de l’apropiació d’elements quotidians i de la cultura del consum; la confrontació que s’estableix entre formes visuals reconeixibles i l’apropiació que d’aquestes en fa la fotografia; la constitució com a agents fonamentals en la creació i circulació dels imaginaris de la ciutat de l’ impacte de la fotografia aplicada al  format editorial i la comunicació publicitària, en són  els temes tractats.

 

 

A la imatge, detall de S/t (sèrie Habitus) de Xavier Ribas.

 

Banner Didier 180 x 180 pxBaner-180x180-px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88