DP_Bonart-1280x150px

Certàmens

ARCOmadrid 2014 espera confirmar la reactivació del mercat de l'art

ARCOmadrid 2014 espera confirmar la reactivació del mercat de l\'art
bonart madrid - 19/02/14

La Fira Internacional d'Art Contemporani, ARCOmadrid, que organitza Ifema del 19 al 23 de febrer en els pavellons 7 i 9 de Fira de Madrid, arrenca la seva 33a edició enmig d'un clima de major optimisme i confiança. La millorança dels principals indicadors de l'economia, unit a les reformes de la fiscalitat per a la compra d'art, dibuixen les condicions favorables per a l'activació del mercat de l'art, a les quals la Fira contribueix amb un important programa d'actuacions de promoció internacional dirigides a col·leccionistes, prescriptores i institucions dels principals mercats artístics. 

En aquest sentit, prop del 20% del pressupost global de la Fira, que ascendeix aquest any a 4’5 milions d'euros, ha estat invertit als seus programes de convidats, que portarà a Madrid a més de 250 col·leccionistes i 150 directors d'institucions, comissaris de biennals i altres prescriptores internacionals del món de l'art, a més d'en iniciatives de promoció internacional i en accions directes amb col·leccionistes de grans escenes artístiques com Alemanya i Brasil, a més d'Espanya.

Una estratègia clau per impulsar la principal plataforma espanyola del mercat de l'art, que a més compta amb la confirmació de la presència d'importants col·leccionistes com Anita Zabludowicz, Patricia Sandretto, Jorge Pérez (PAM Miami), Rolf A Hoff i Solita Mishaan, entre uns altres, o de la Col·lecció llatinoamericana Sayago & Pardo, a més d'altres museus i institucions espanyoles, que ampliaran en la Fira els seus fons, a més d'una desena de delegacions de Museus norteamecianos que han confirmat l'assistència dels seus directors acompanyats pels col·leccionistes patrons .

En aquest context, i com a reflex d'una major confiança al mercat, la secció principal d'ARCOmadrid -Programa General- recupera importants galeries internacionals, entre les 164 signatures que ho integren, com Nicolai Wallner, Peter Kilchmann, Bob Van Orsouw, Andersen’s Contemporary i Kewenig, al costat d'altres grans galeries com Esther Schipper; Chantal Crousel; Vera Munro; Mehdi Chouakri; Vermelho; Gregor Podnar, Juana d'Aizpuru, Oliva Arauna i Mai 36.

La Fira ha posat novament el focus en la característica diferencial que s'ha anat consolidant en els últims anys, com és la seva capacitat de descobrir nous talents. Així ARCOmadrid es consolida com a fira de descobriment d'artistes i investigació de la seva obra. Del total de les 219 galeries seleccionades pel Comitè Organitzador i els comissaris dels diferents programes, més de 60 presentaran un o dos artistes en els seus stands dins de la nova proposta del Programa General, Solament/Duo, així com en les seccions #SoloProjects, #FocusFinland i #Opening.

Aquesta línia expositiva es veurà reflectida en les presentacions dels 26 projectes del Programa General que formaran part de la proposta Sol/Duo amb artistes com Julio Li Parc, en De l'Infinit Art; José María Sicília, en Chantal Crousel; Jan de Cock, en Deweer o el diàleg entre Hanne Darboven i Rosemarie Trockel, en Crone Galerie, i Luis Gordillo i Susana Solano, en la proposta de Maior.

També les seccions comissariades inclouran presentacions individuals en un gran nombre d'estands. #FocusFinland, amb la participació de 13 galeries seleccionades pel comissari Leevi Haapala –Finlàndia-, aproparà l'obra d'Elina Brotherus, Anti Laitinen (un dels representants de Finlàndia en la passada edició de la Biennal de Venècia) o Heta Kuchka, les instal·lacions de la qual de vídeo es mostraran en l'espai #FocusFinland Pavilion, coordinat per Frame Visual Art Finland.

Per la seva banda, el programa #SoloProjects, comisariado per Magali Arriola –Mèxic-; Marcio Harum –Brasil-; Sharon Lerner –Perú- i Tobias Ostrander –Mèxic-, reunirà la proposta de 21 galeries, amb artistes com Elena Damiani, Carlos Motta, Luciana Lamothe o Pablo Esquinçat. Així mateix, Juliana Borinski, Olve Sande o Raphael França mostraran projectes individuals en #Opening, programa format per 29 galeries seleccionades per Manuel Segade -Espanya/França- i Luiza Teixeira de Freitas -Portugal/Regne Unit-.

Com a novetat aquest any, i vinculat a la secció #Opening, se celebrarà una sèrie de taules rodones, sota el títol Artists’ Talks, que explorarà la relació entre els processos de creació i presentació de les obres en aquest espai d'una fira. Dirigides per Mª Inés Rodríguez –directora de CAPC de Bordeus-, es convertiran en un espai de reflexió al voltant d'obres presents en ARCOmadrid mitjançant diferents diàlegs transversals amb artistes com Lara Almarcegui, Julieta Aranda; Daura García; Jorge Méndez Blake; Felipe Arturo; Fernanda Fragateiro; Lara Almarcegui; Alessandro Balteo; Fernando Bryce o Donen Graham.

Un dels aspectes més valorats d'ARCOmadrid és la capacitat de convocatòria que té en l'esfera professional i el seu reconeixement com a lloc d'intercanvi d'idees i projectes entre els convidats, les galeries i els artistes. En aquesta ocasió han estat convidats més de 150 directors de museus, comissaris de biennals i altres professionals rellevants, que participaran en diferents àmbits i programes de la Fira. 

Les Trobades Professionals comptaran amb la participació d'un equip de directors que tornarà a convocar a una cuidada selecció d'experts per assistir a les diferents sessions: Ruba Katrib, comissària del Sculpture Centri de Nova York; Martha Kirszenbaum, comissària independent a París i Los Angeles; Paula Toppila, directora executiva d'IHME Contemporary Art Festival a Hèlsinki; Irene Hofmann, directora de SITE Santa Fe i Lucía Sanromán, comissària Biennal SITElines.2014; Juan de Nieves i Miguel Estimat, comissaris independents.

ARCOmadrid acollirà també la III Trobada de Museus d'Europa i Iberoamèrica, dirigit per Joao Fernandes, sotsdirector artístic del Museu Nacional Reina Sofia –MNCARS-; Jesús Carrillo, cap de Programes Culturals del MNCARS, i Rosario Peiró, cap de l'Àrea de Col·leccions del MNCARS, que reunirà a més de 20 directors de museus i centres d'art. A més, representants de museus de més de 15 països podran participar en la sessió organitzada per ADACE (Associació de Directors d'Art Contemporani d'Espanya), els qui podran intercanviar idees i projectes amb els convidats especials a la Fira com Moritz Küng, comissari independent; Daniela Zyman, Curator Thyssen-Bornemisza Art Contemporary; Vincent Honoré, David Roberts Foundation; Julieta González, Comissària, Museu Tamayo, i Andrea Bellini, Director, Centri d’Art Contemporain Genève, entre uns altres.

El Fòrum completarà l'activitat professional amb sessions sobre col·leccionisme, organitzades en col·laboració amb la Fundació Banc Santander, i en les quals participaran, entre uns altres, els col·leccionistes Solita Mishaan; Rolf A. Hoff; Ella Cisneros; Anibal Jozami, i Jorge Pérez.

La Fira dedica tres jornades –dies 21, 22 i 23 de febrer- als afeccionats a l'art contemporani i públic en general, a els qui ofereix certs serveis i facilitats per treure el major rendiment a la seva visita. Amb la finalitat de facilitar l'accés a un major nombre de visitants, el diumenge 23 de febrer l'entrada rebaixa un 25% el seu preu.

ARCOmadrid torna a posar a la disposició dels interessats First Collector by Fundació Santander, el servei d'assessorament en la compra d'art durant la Fira, elaborat per Art Global. En la mateixa línia, la plataforma virtual Artsy.net ofereix l'oportunitat d'explorar la Fira i les obres presents en la mateixa; una eina disponible en la seva Web i en l'App Artsy gratuïta per iPhone.

A més, torna a dedicar un espai pels més petits en els tallers d'ARCOkids, que dissenyats per la Fundació Petit Desig i impulsats per DKV Segurs, aproximen al nens al món de l'art contermporáneo. 

Com a novetat, tant els professionals com el públic podran explicar també amb l'Espai Menjar per gaudir de l'oferta gastronòmica d'illycaffè, Heineken, Senar Sol Caffé, Magasand, Solán de Cabres, Lateral, Ramses i Vilaplana Catering.

ARCOmadrid engega ARCOgames, una App gratuïta dissenyada per Mr Garamond, que es concep com un centre de jocs entorn de l'art contemporani. Juntament amb la informació pràctica per al visitant, l'App conté cinc jocs de destresa, atenció i agilitat a partir d'obres exposades en la Fira. Els jocs estan destinats per a tots els públics i constitueixen una aplicació centrada en l'aprenentatge i l'entreteniment.

En aquesta edició, ARCOmadrid s'ha sumat a la iniciativa Catifes roses ja!, com a part de la campanya de Pla Internacional, Per Ser Nena, per la defensa de l'educació dels més de 65 milions de nenes al món que no poden tenir accés. D'aquesta manera, col·locarà una catifa rosa en l'entrada del pavelló en senyal de suport a l'educació d'aquestes persones discriminades.

Un any més ARCOmadrid compta amb el suport de la iniciativa privada, a través d'accions de patrocini de diferents àrees o iniciatives presents en la Fira. Així se sumen a aquesta edició signes com Audemars Piguet, Heineken, Ruinart, Solán de Cabres, Art Sy, Illy, Ron Barceló Impreiral, Blouin Artinfo i Infinitti Inspired performance, a més d'importants corporacions que han confiat en ARCOmadrid per a la col·laboració en accions de mecenatge, patrocini i relacions públiques, com a Fundació Banc Santander, La Caixa, UBS, Cercle Fortuni, Américan Express, Cambra de comerç Franco Espanyola, i DKV. 

Galeries i museus tornaran a presentar les seves millors exposicions durant ARCOmadrid. Les exposicions d'importants col·leccions d'art contemporani inclouran la de la Fundació Arco, en el Centre D'Art Alcobendas; Grazyna Kulczyk Collection, a la Sala d'Art Santander; la Col·lecció Jozami, en la Fundació Lázaro Galdiano, la Col·lecció Telefònica i del Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia. 

De la mateixa manera, el País Convidat realitza un important esforç per presentar l'art contemporani finlandès amb més de 10 exposicions i tallers d'artistes finlandesos a Madrid, com la mostra de Kustaa Saksi, en CentroCentro; la projecció d'Aki Kaurismäki, en el Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia; el duo IC-98, en Conde Duc; la instal·lació d'Otto Karvonen, en el CA2M; la projecció d'Hannu Karjalainen, a la Plaça de Callao, i Residències El Ranchito amb artistes finlandesos, en Escorxador. Altres museus acolliran importants exposicions, com el Thyssen-Bonemisza amb la primera monogràfica sobre Cézanne; la mostra Bill Viola [en diàleg] en la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Fernando, i el “Taller de Picasso” en la Fundació Mapfre.

Un any més, After ARC prondrá propostes artístiques després del tancament de la Fira com Pre-Pop. Barcelona 1965, la reconstrucció de les intervencions de 1965 en els aparadors d'El Corte Inglés; la projecció de l'artista finlandes Hannu Karjalainen en les Pantalles de Callao i una intervenció a càrrec d'Eugenio Ampudia, en el Museu d'Arts Decoratives, entre unes altres.

A més, el dimarts dia 18, les galeries del carrer Doctor Fourquet i del Barri de les Lletres faran una obertura especial fins a les 22.00h, i el divendres, 21 se celebrarà un brunch en les galeries d'Art Madrid.

La convocatòria d'ARCOmadrid, que espera superar els 100.000 visitants arribats de tots els racons del món generarà un impacte econòmic a Madrid superior a 80 milions d'euros. 

A les imatges, a dalt CA 190 W-Distance d'Irina Novarese, presentant per la Galeria Canem a ARCOmadrid. A sota, Fermín Lucas, director general d’IFEMA; Luis Eduardo Cortés, president executiu d’IFEMA; Roberto Tanzi-Albi, ambaixador de Finlandia a Espanya; José María Álvarez del Manzano, president de la Junta Rectora d’IFEMA; Raija Koli, directora de Frame Visual Art Finland i Carlos Urroz, director d’ARCOmadrid durant la presentació de la fira.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014DP_Bonart-180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88