Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

El Museu de Montserrat exposarà una col·lecció inèdita de teixits coptes

El Museu de Montserrat exposarà una col·lecció inèdita de teixits coptes
bonart montserrat - 13/03/14

El Museu de Montserrat prepara una exposició de teixits coptes, que s’inaugurarà el 18 de març, en la qual mostrarà la col·lecció donada l’any 1999 al Monestir per la família Soler Vilabella, la restauració de la qual va acabar l’any 2012.

La característica principal i la importància d’aquesta exposició es fonamenta en la possibilitat de contextualitzar l’origen dels materials que exhibeix. Els teixits coptes de Montserrat presenten una interessant varietat tant tipològica com cronològica -del s. III al VIII després de Crist-. Igual que en la gran majoria de col·leccions de teixits coptes conegudes fins al moment, les peces que formen la col·lecció del Museu del Monestir provenen de l’aixovar mobiliari de les tombes de les necròpolis coptes d’Antinoè.

Els teixits estan dotats d’una decoració iconogràfica molt rica, des del naturalisme expressat amb la fauna nilòtica, l’abstracció de les representacions mitològiques i la simbiosi amb els repertoris cristians. Conflueixen en aquestes produccions tèxtils els elements intrínsecs de les cultures romana, bizantina i islàmica, amb els quals conviu el cristianisme. Aquesta capacitat de convivència és pròpia dels primers segles de l’era cristiana. Els teixits en són una mostra, però també ho són la ceràmica i la resta de materials que componen els dipòsits funeraris dels coptes.

L’exposició Els teixits coptes del Museu de Montserrat. La col·lecció Soler Vilabella, que està comissariada per Lluís Turell, s’inaugurarà el proper dimarts 18 de març i es podrà veure a la Sala Daura fins al 2 de novembre. Seran prop de vuit mesos d’exposició temporal, un període excepcionalment llarg, donada la importància dels materials que s’hi mostraran. Paral·lelament a l’inici de l’exposició se celebrarà a Montserrat, del 19 al 22 de març, el 5è. Simposi Internacional sobre Tèxtils i tints del Mediterrani, organitzat per la Universitat de València i el Museu de Montserrat.

banner-oro-180x180GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88