BannerFCC_Bonart
Catàleg de paisatge de les comarques gironines

Notícies

Catàleg de paisatge de les comarques gironines

bonart girona - 09/05/14
Baner_SantiMoix_Bonart_180x180BONART-180x180-SADE
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, com a president de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, han signat un conveni de col·laboració a la Diputació  de Girona per tal de publicarel Catàleg de paisatge de les comarques gironines.

El Catàleg, elaborat per l’Observatori del Paisatge, i aprovat l’any 2010, és el document de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges de cada zona, en aquest cas de les comarques gironines, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per assolir-los. Per tant, aquest document es concep com una eina de suport a la planificació territorial. Segons el conveni signat, la Diputació de Girona aportarà un total de 40.000 euros per imprimir 800 exemplars del Catàleg, dels quals 600 quedaran a disposició de l’Observatori i la resta, de la Diputació.

El Catàleg del paisatge de les comarques gironines abasta les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva,i en fa una caracterització paisatgística per després fixar uns objectius de qualitat i proposar un conjunt d’accions per tal d’assolir-los. El paisatge d’aquestes comarques el conformen 10 trets principals: els penya-segats del litoral, les valls, el mosaic agroforestal, les masies i construccions rurals, els paravents, els patrons d’assentaments i nuclis de població singulars, els fons escènics, les infraestructures i la urbanització de la façana litoral. El Catàleg divideix l’àrea de les comarques gironines en 26 unitats de paisatge i proposa un conjunt d’objectius de qualitat paisatgística específics per a cadascuna. D’altra banda, el Catàleg dedica un capítol a alguns paisatges de les comarques gironines que mereixen una atenció especial, bé sigui per la seva singularitat o bé pel fet de necessitar mesures de preservació concretes.

El paisatge litoral: tot i haver experimentat un intens procés d’urbanització, encara conserva un ric mosaic d’espais naturals que el converteixen en el principal referent identitari costaner de Catalunya. El Catàleg aposta per preservar els seus espais naturals, potenciar els valors paisatgístics i patrimonials, recuperar unes façanes marítimes de qualitat i reforçar el vincle social amb el mar.

El paisatge de l’àrea urbana de Girona: constitueix el principal referent patrimonial urbà de les comarques de Girona i, alhora, un dels més exposats a la urbanització i la fragmentació del paisatge.

El paisatge de la vall d’en Bas: format per una de les planes agrícoles més fèrtils de Catalunya, un seguit de petits nuclis i veïnats i un entorn protegit d’alt valor natural. Així, el Catàleg posa l’èmfasi en la necessitat de preservar la viabilitat de les explotacions rurals, la fesomia de l’espai rural, restaurar els espais de ribera i garantir la pervivència de les tipologies constructives tradicionals.

Joan Giraut i Santi Vila, acompanyats del delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casdesús han visitat la instal·lació floral “Incipient primavera” del “Girona, Temps de Flors”, que acull la Diputació de Girona i que està ornamentada per la Floristeria La Foule. Santi Vila també ha signat al Llibre d'honor de la Diputació i ha rebut el fotollibre “La Costa Brava panoràmica” a mans del president de la institució, Joan Giraut.

Et poden
Interessar
...