banner-elscatala-817x88px
El Museu del Modernisme Català acull una exposició dedicada a Lluïsa Vidal

Exposicions

El Museu del Modernisme Català acull una exposició dedicada a Lluïsa Vidal

bonart barcelona - 03/06/14
180x180Baner_Viladot_Bonart_360x356
El Museu del Modernisme Català (MMCAT) presenta el 3 de juny la mostra temporal Amb ulls de dona. Lluïsa Vidal, la pintora modernista. Es tracta de la primera exposició temporal i monogràfica dedicada a l’artista a la seva ciutat, Barcelona, després que la Sala Parés, el 1919, li rendís homenatge a la seva trajectòria.

L’exposició compta amb una trentena d’obres i documents biogràfics, provinents de col·leccions privades que veuen la llum per primera vegada al Museu del Modernisme Català.

La directora del Museu, Gema Losa, ha destacat el MMCAT com un lloc adient per acollir l’exposició “tenint en compte que la col·lecció posseeix obra provinent de l’obrador d’en Francesc Vidal, pare de l’artista”. Gema Losa ha destacat que amb aquesta mostra, el Museu del Modernisme Català dóna a conèixer al públic obres d’art que no són part del fons. “Una manera de conservar i difondre el patrimoni artístic de la nostra ciutat”, ha explicat. El MMCAT vol difondre una vessant desconeguda de la pintora modernista com ara la visió de la realitat femenina a través dels ulls d’una de les primeres dones del nostre país que es va dedicar a l’art professionalment; i a la vegada, vol posar en valor la seva figura després que fos oblidada pel món artístic durant molts anys.

En aquest sentit, la comissària de l’exposició i autora del llibre Lluïsa Vidal. La mirada d’una dona, l’empremta d’una artista, Consol Oltra, ha explicat que la intenció de la mostra és donar a conèixer la pintora a la seva ciutat, Barcelona, i atorgar-li el reconeixement que mereix.Entre el material exposat hi trobem olis de gran i petit format, dibuixos, esbossos, publicacions originals en revistes de l’època, així com documents i objectes de la seva vida i producció artística, cartes i fotografies.

Lluïsa Vidal va néixer a Barcelona l’any 1876. Gràcies al suport incondicional del seu pare va estudiar amb els millors professors d’art i es va obrir camí en aquest sector que aleshores era totalment masculí. Va viatjar per Europa i va estudiar a París, on es va formar com a pintora.

Vidal es va guanyar el reconeixement de la comunitat artística tal com es dedueix de les bones crítiques que va rebre després de participar en diverses exposicions.  A més, l’artista va ser membre dels moviments feministes de l’època fent una especial contribució a normalitzar el paper de la dona artista.

Lluïsa Vidal va morir l’any 1918. Un any després, el 1919 té lloc l’última exposició dedicada a l’artista a la Sala Parés de Barcelona. A partir d’aquest moment, el seu llegat va caure gairebé en l’oblit.

Paral·lelament a l’exposició, el MMCAT organitza visites guiades amb la comissària i el mes d’octubre, com a cloenda, organitza la conferència “La dona i el modernisme” de la mà de la catedràtica en Història de l’Art, la doctora Mireia Freixa.

L’exposició, que es podrà visitar fins el 5 d’octubre, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Et poden
Interessar
...

817x68