Expo Josep Coll 2022 baner
Agullana i el MUME presenten un projecte d’exposició permanent de l’exili cultural català

Notícies

Agullana i el MUME presenten un projecte d’exposició permanent de l’exili cultural català

bonart agullana - 25/10/14
A22-Bonart(300x300)-012Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
Els objectius del projecte són crear, al municipi d’Agullana, una exposició permanent centrada en l’exili cultural català provocat pel descabdellament de la guerra civil del 1936-39. El valor d’aquest exili cultural ha estat unànimement considerat per tots els historiadors i tractadistes actuals. D’aquí que hagi estat jutjat encertadament com una pèrdua irreparable i de conseqüències nefastes per a la Catalunya de l’època, de la qual només se n’ha pogut recuperar en dates recents, ja superada la dictadura franquista. A hores d’ara constitueix un llegat riquíssim que tenim el deure col·lectiu d’intentar recuperar, ja que encara és molt desconegut pel mateixos ciutadans i ciutadanes de Catalunya. En el projecte d’exposició permanent, sota el concepte de “cultura”, s’entén no tan sols la literatura i les arts, sinó totes les branques del saber, des de l’ensenyament (bàsic i superior) i la pedagogia fins a la ciència i el pensament.

El centre expositiu, que s’inaugurarà el mes de febrer de 2015, s’integrarà en una proposta conjunta amb el Museu Memorial de l’Exili, i esdevindrà un punt visitable. El plantejament temàtic del centre d’Agullana, que girarà a l’entorn del món cultural de l’exili republicà, complementarà els continguts del Museu Memorial de l’Exili, en el qual predominen els vessants polític i social del fenomen de l’exili. Per tant, el centre d’interpretació d’Agullana contindrà una exposició que contribuirà a divulgar, comprendre i completar els coneixements sobre l’exili republicà català de 1939. Així mateix, la nova sala s’inclourà dins les propostes de visites (llocs de memòria i camins de l’exili) que es realitzen per mitjà del Servei Educatiu del MUME. Alhora, el Museu Memorial de l’Exili deixarà en dipòsit documentació i objectes que s’afegiran al discurs expositiu del centre d’interpretació. Tots aquests vincles entre el MUME i l’Ajuntament d’Agullana han quedat recollits en un conveni de col·laboració per a la divulgació conjunta de la història i la memòria de l’Exili republicà català, que ha estat signat per l’alcalde d’Agullana, Alfons Quera, i l’alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del MUME, Sònia Martínez.

Les raons per les quals és adequat ubicar aquest centre d’interpretació a Agullana són ben justificades històricament. Aquest municipi situat al nord de l’Alt Empordà fou un dels escenaris privilegiats de la retirada republicana del 1939. El seu terme municipal compta amb el coll de la Manrella, via de fuga de l’èxode republicà on hi ha instal·lat un monument popular dedicat al president de la Generalitat Lluís Companys. Així mateix, hi ha també el famós Mas Perxés, que acollí la presidència de la Generalitat i d’altres càrrecs del govern català, així com nombrosos intel·lectuals de la Institució de les Lletres Catalanes durant l’èxode republicà del 1939. Tots aquests Espais van ser senyalitzats el 2009 pel Memorial Democràtic, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i el Consorci del MUME.

La ubicació física del centre d’interpretació serà la primera planta d’un edifici municipal situat en el lloc més cèntric de la població, la Plaça de l’Església. Actualment a la planta baixa de l’esmentada edificació hi ha ubicada una exposició permanent dedicada a una troballa arqueològica excepcional: la necròpolis de l’època de transició del bronze al ferro de Can Bech de Baix, que es troba al mateix terme municipal. A la planta superior hi haurà l’exposició permanent dedicada a l’exili cultural. Aquesta exposició comptarà amb materials originals, mitjans interactius i dispositius audiovisuals.

L’espai disponible, d’aproximadament 70m2, es dividirà en els cinc àmbits següents: a) Àmbit 1: Presentació (escala – replà - entrada);?b) Àmbit 2: Característiques generals de l’exili cultural; c) Àmbit 3: Educació bàsica i superior;?d) Àmbit 4: Arts i Lletres? i e) Àmbit 5: Ciències i pensament.

L’edifici es rehabilitarà amb una part de l’ajut proporcionat pel programa “Viure al poble”. Aquest programa, que compta amb fons europeus per al desenvolupament regional (FEDER) l’atribució dels quals està gestionada per la conselleria de Governació, té com a objectius la reactivació econòmica dels municipis de menys de 2000 habitants.

Et poden
Interessar
...

banner-pablito