MG_Bonart-1280x150p

Exposicions

Adrià Ciurana i "El Sindicat Remença del 1448" a la Casa de Cultura

Adrià Ciurana i \
bonart lloret de mar - 13/01/15

El mes de gener, la Casa de Cultura de Lloret de Mar acull dues exposicions que formen part del programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Girona: «Hipnosi», de l’artista figuerenc Adrià Ciurana (que s’inscriu en el programa Exposicions Viatgeres de la Diputació), i «El Sindicat Remença de 1448. Memòria del món» (organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Girona). Aquesta última, que s’ha pogut veure en nou poblacions de les comarques gironines, finalitza la seva itinerància a la Casa de Cultura de Lloret de Mar.


«Hipnosi». Les obres que formen «Hipnosi» són composicions fetes a partir de materials de rebuig, com ara papers, fragments d’embalatge, codis de barres i mapes de deixalleries, entre d’altres, que donen forma a les vanitates més tradicionals. El procés que utilitza l’artista per realitzar-les té certa relació amb la tècnica del gravat i del collage; treballa damunt d’una planxa de conglomerat, on defineix la forma (com ara les vanitates) i, posteriorment, hi estén la pasta de paper de rebuig, que funciona com a suport.

A «Hipnosi», Ciurana reflexiona sobre una idea recurrent que apareix en gairebé tota la seva obra: la crítica a l’entorn, sobretot a la societat industrial i de consum, i interpel·la directament l’espectador sobre temes relacionats amb la utilització dels béns materials i la tecnicitat que ens ve imposada. El consumisme és vist per Adrià Ciurana des d’un punt de vista crític; confessa la seva fascinació pel símbol del reciclatge, la banda de Möbius, i l’utilitza per establir analogies en moltes representacions.

«El Sindicat Remença de 1448. Memòria del món». La mostra, que està organitzada conjuntament per la Diputació i l’Ajuntament de Girona, fa referència a la commemoració de la inclusió del primer document català al registre Memory of the World, de la UNESCO. L’exposició es compon del llibre original, acompanyat de diferents plafons i suports audiovisuals que permeten conèixer la transcendència d’aquest document.

El Llibre del Sindicat Remença, custodiat a l’Arxiu Municipal de Girona, és un document manuscrit entre 1448 i 1449, en llatí, que conté les actes de l es reunions fetes pels homes de remença de 912 parròquies de les diòcesis catalanes de Girona, Vic, Barcelona, Elna i Urgell per tal de nomenar els síndics o representants que havien de negociar l’abolició de servitud dels mals usos davant del rei Alfons IV, el Magnànim. El Llibre del Sindicat Remença va ser inscrit el passat mes de juny al registre Memòria del Món.

Aquesta exposició tanca el seu cicle itinerant a Lloret de Mar, després d’haver passat per Palamós, Olot, Castelló d’Empúries, Celrà, Sant Gregori, Roses, Girona, Ripoll, Vidreres i La Selva del Camp.

Les dues exposicions es podran visitar a la Casa de Cultura de Lloret de Mar, del 13 al 31 de gener, de dilluns a divendres, de 9 a 20.30 h, i els dissabtes, de 10 a 14 h.

A la imatge, una obra d'Adrià Ciurana, a dalt i "El Sindicat Remença del 1448" a sota.

Revistes_Banner_300x250thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...