FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Disseny per millorar la vida de la gent", primera temporal al Museu del Disseny

bonart barcelona - 17/01/15
La-Galeria-201602-recursBaner_ProustMarsans_Bonart_360x356
Disseny per viure (99 projectes per a un món real), la primera exposició temporal del Museu del Disseny, reuneix 99 propostes que comporten una innovació contra els problemes quotidians. Un suport per a una borsa de sèrum de color taronja i blau, amb dos ulls riallers: sembla una joguina. Un carro de la compra que incorpora un motor i que es pot arrossegar sense cansar-se. Un drone preparat especialment per a l'extinció d'incendis, que estalvia perills a pilots i bombers. La dimensió i la complexitat d'aquests tres objectes no és equiparable, però tenen un punt en comú fonamental: han estat concebuts per fer més fàcil la vida a la gent. Disseny per a la vida, comissariada per Oscar Guayabero, és la primera exposició temporal organitzada pel Museu del Disseny amb vocació contemporània i una perspectiva internacional.

El Museu del Disseny, que va obrir les portes el 13 de desembre, ja s'ha incorporat a la vida cultural de Barcelona. Ha presentat el patrimoni de la ciutat a partir d'una nova interpretació de les col·leccions de les arts de l'objecte i el disseny que s'han ajuntat al llarg dels anys, en quatre recorreguts temàtics dedicats a les arts de l'objecte i d'autor, el disseny de producte, el disseny gràfic i la indumentària i el disseny de moda. Al costat d'aquesta gran dimensió patrimonial, que forma part de la seva missió, el nou museu, sota la direcció de Pilar Vélez, obre una via paral·lela, enriquint el seu discurs i apostant per ser un centre de permanent reflexió crítica sobre el concepte i el paper del disseny i les arts de l'objecte en el món actual i un espai on presentar noves propostes dels més diversos àmbits i procedències, sorgides de l'anàlisi, la investigació i la innovació. Per això, ha volgut iniciar la seva programació temporal amb una mostra dedicada a una sèrie de propostes que responen a les necessitats reals de la societat i que volen mostrar la capacitat que té el disseny per canviar l'entorn humà i de contribuir a un benestar social més gran.

Disseny per viure posa l'accent en la contemporaneïtat i en la utilitat. Reuneix 99 projectes de tot el món creats amb la voluntat explícita d'aportar solucions quotidianes, millorar l'entorn i la societat. Presenta un disseny creatiu, innovador, implicat socialment, moltes vegades amb notables avenços tecnològics, però no necessàriament, que de vegades passa desapercebut de tan integrat com està en les nostres vides. Presenta el valor de l'ús, que fa que representin una millora efectiva per a les persones que els utilitzen, per a l'entorn on viuen i per a la comunitat. I desenvolupa d'una manera didàctica el procés que porta a la realització d'aquests objectes, que moltes vegades comporten una investigació amb tecnologies alternatives i nous materials. Davant del disseny entès com un valor afegit, proposa un salt al futur que ens retorna a l'origen. Mostra el treball de dissenyadors com un procés que porta a identificar els problemes i resoldre'ls de la manera més efectiva, més econòmica i, perquè no, més alegre i vital. Disseny per viure transmet al visitant la sensació que hi ha molta gent que treballa, amb imaginació i rigor, amb creativitat i coneixement, perquè tot sigui una mica més fàcil.

Les edats del disseny

Un dels focus d'interès de l'exposició és constatar com el disseny s'adequa a les necessitats específiques de diferents col·lectius, segons l'edat. Nens que viuen en situacions especials, amb períodes més o menys llargs d'hospitalització: fins fa poc trobaven un entorn que els era estrany, pensat des de la perspectiva de l'eficàcia mèdica, però sense cap tipus d'empatia, que no tenia en compte ni les emocions ni els sentiments. L'exposició mostra com s'ha avançat en aquest camp. Una cosa semblant ha passat amb les persones grans i amb tots els mecanismes i dispositius destinats a afavorir la seva autonomia: ara els objectes transmeten una sensació de calidesa i de seguretat confortable. Les peces estan exposades a la sala seguint l'ordre de la línia vital, des de la gestació i el naixement fins a la mort.

Revolució en tots els àmbits

Un altre aspecte que destaca en Disseny per viure són els diferents àmbits en què actuen els dissenyadors i els equips de disseny. La comunicació: mitjançant una app participativa que afavoreix la democràcia directa. O l'educació: mitjançant un projector que pot funcionar en llocs on no es disposa d'energia elèctrica. La salut: pastilles amb una càmera incorporada per realitzar endoscòpies, bolquers amb un codi QR que permet identificar infeccions. L'accessibilitat: una app que tradueix al llenguatge de signes o unes ulleres de lectura per a persones invidents. La sostenibilitat: motos elèctriques, llums de molt baix consum. La seguretat: un selló que porta incorporat un casc. Són objectes que cada vegada més formen part del nostre entorn, no els veiem com una excentricitat o com un luxe: ens hem acostumat a tenir-los a prop ja treure'n el màxim rendiment.

Millorar, millorar

El punt de partida de la major part d'aquestes innovacions són els problemes quotidians: creuar un carrer, prendre la medicació en la seva justa dosi o veure bé. Algunes van dirigides a urbanites (el taxi elèctric o un sistema d'apicultura urbana), i altres a la gent que viu fora de les ciutats (el projecte Guifi que dóna cobertura d'Internet a les zones rurals). Algunes tenen la seva raó de ser en el món més avançat (un vaixell accessible o un simulador escàner) i altres representen una millora importantíssima per a les persones que viuen en països d'economies precàries (cadires de rodes econòmiques o estacions de recàrrega i Wi-Fi transportable). Darrere d'aquestes innovacions hi ha una tasca d'investigació basada en la imaginació que aconsegueix trobar noves aplicacions en objectes que ja existeixen (la cadira de rodes motoritzada, per exemple) i que, de vegades (ulleres que reverteixen miopies) semblen de ciència-ficció.

Un treball d'equip

La lliçó que dóna Disseny per viure és que l'abast del disseny aconsegueix arribar molt més lluny del que es relaciona normalment amb el disseny d'autor i que hi ha un gran camp per recórrer des del punt de vista professional i industrial. Des de creadors i estudiosos de tot el món, amb una especial atenció als més propers. L'exposició comissariada per Òscar Guayabero és fruit d'una tasca d'equip. Per a la selecció de projectes ha comptat amb la col·laboració de Julià (dissenyador multimèdia, expert en xarxes i gestió de dades a Pimpampum.net), Petz Scholtus (expert en ecodisseny i fundadora de Pöko Design), Beppe Benenti (dissenyador industrial, expert i historiador en design for all) i Mar Llinés (dissenyadora de Fuelfor, Design and Consulting). La materialització museogràfica i gràfica ha anat a càrrec de Xevi Torrent i David Lorente respectivament, sota la coordinació del Museu. Cada peça va acompanyada d'un mòdul on es pot consultar tota la informació sobre el projecte i l'entorn en què es fa servir habitualment i un codi QR per poder enllaçar a la web dels autors o empreses.

L'exposició s'inaugura el dia 18 de febrer a les 19.30 h i estarà oberta del 19 de febrer al 17 de maig del 2015.

A la imatge, a dalt, Flyox I, drone 2015. A sota, The Human Boddy 2015.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells