banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

El Mume acull l'exposició "Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges"

El Mume acull l\'exposició \
bonart la jonquera - 21/04/15
El Mume acull l'exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un mestre de la República en una fossa comuna de Burgos del fotògraf Sergi Bernal. Aquesta exposició és el resultat d'una investigación sobre la vida i la mort del muestre català Antoni Benaiges, asesina el juliol de 1936 i enterrat en una fossacomuna a les muntanyes de la Pedraja (Burgos). La mostra recupera la memoria dels mestres republicans i, alhora incideix sobre la problemàtica qe persisteix a l'Estat a l'entorn de les fosses comunes on es troben milers de cossos de persones desaparegudes a causa de la repressió franquista.
La mostra consta de 32 fotografies, tres plafons explicatius sobre les fosses del franquisme, la repressió i la depuració dels mestres de la República, i el mètode Freinet. Com a peça central del muntatge hi destaca una lona de 20m2 que reprodueix fotogràficament la fossa comuna exhumada a Burgos el mes d’agost de 2010. Així mateix, també incorpora un audiovisual que conté tot el procés de creació del projecte Desenterrant el silenci.
Aquesta exposició fotogràfica de Sergi Bernal recupera la memòria d’Antoni Benaiges Nogués (Mont-roig del Camp, 1903), un mestre català que, entre 1934 i el juliol de 1936, va exercir la seva feina al petit poble burgalès de Bañuelos de Bureba. Seguidor del mètode de l’Escola Freinet, enmig d’aquell entorn rural i conservador, Antoni Benaiges va impulsar la participació activa i experimental dels alumnes en la creació d’un diari amb una imprenta escolar que reflectia la seva vida diària. L’objectiu era d’ajudar-los a aconseguir una veritable consciència ciutadana i a pensar per si mateixos. Així mateix, coneixedor de la rellevància que tenia la cultura i l’educació, el mestre també va fomentar una escola d’adults en aquell municipi.
L’exposició es podra veure al MUME del 24 d’abril al 5 de juliol
La-Galeria-201602-recursNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px