banner-elscatala-817x88px
El 50 anys del rellançament d’Edicions Proa al Museu de la Vida Rural

Exposicions

El 50 anys del rellançament d’Edicions Proa al Museu de la Vida Rural

bonart l'espluga de francolí - 04/05/15
BONART_BANNER-POSTECTURA-180X180Eude, generic
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugurarà el 8 de maig, a les set de la tarda, l’exposició La propera festa del llibre serà de color carbassa! que commemora el cinquantenari del rellançament d’Edicions Proa. Es faran càrrec de la presentació el seu comissari, Julià Guillamon; el director de Programes i Cooperació de Biblioteques de Barcelona, Juanjo Arranz; i el director del Museu de la Vida Rural, Ramon Rosich. L’exposició romandrà al Museu fins el 28 de juny.

L’any 1964 es va rellançar Edicions Proa sota el patrocini del mecenes Joan B. Cendrós amb un cridaner eslògan, La propera festa del llibre serà de color taronja!. Feia referència al color de les portades de la col·lecció A Tot Vent, una col·lecció iniciada l’any 1928 amb la intenció de difondre la lectura en català dels clàssics de la literatura universal i nacional, a un preu assequible. Tot i que la idea va quedar estroncada després de la Guerra Civil, la feina feta fou prou important i significativa, i fins 1938 es van publicar 92 títols d’autors catalans consagrats, com Prudenci Bertrana, clàssics europeus com Dickens, Tolstoi o Proust, i joves talents com Alberto Moravia o Mercè Rodoreda. Els anys 60 les tímides escletxes que s’obrien en el règim van permetre el rellançament de la proposta i, sota el paraigües del mecenes Joan B. Cendrós, es van reeditar alguns dels antics títols i es van publicar nous autors com Salinger, Kerouac...

La importància d’aquesta exposició, a més de posar en valor i reconèixer el paper fonamental en la difusió del català que tingueren, amb la fundació de l’editorial, Marcel·lí Antich i Josep Queralt, i amb el seu rellançament, Joan B. Cendrós, rau en el fet, com explica el seu comissari Julià Guillamon, que “és un dels primers intents de connectar la cultura catalana dels anys 30 amb la represa dels anys 60 des d’una perspectiva d’història cultural, literària i bibliogràfica”.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat