FCC-Segell-banner4
Josep Pla i la Primera Guerra Mundial a la Casa de Cultura

Exposicions

Josep Pla i la Primera Guerra Mundial a la Casa de Cultura

180x180thumbnail_arranzbravo. general 04-2014
Del 14 de novembre de 2019 al 3 de gener de 2020, la Casa de Cultura de Girona inaugura l'exposició Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra, una mostra que recorda l'enorme impacte de la Primera Guerra Mundial en l'evolució històrica, social i cultural del segle XX a través de la mirada de l'escriptor.

Una coproducció de la Fundació Josep Pla (FJP) i la Càtedra Josep Pla (Universitat de Girona - Grup 62 - FJP). Comissariada per Francesc Montero, doctor en filologia catalana i membre de la Càtedra Josep Pla i de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.

Es tracta d’una anàlisi i interpretació d’un fet determinant per a la història del segle xx: la Primera Guerra Mundial, a través de la mirada de Josep Pla, projectada des d’un territori neutral. Tot i viure-la en un moment primerenc de la seva trajectòria professional, ens torna a situar Pla com el periodista i escriptor que ens ajuda a comprendre el nostre passat més recent. Al llarg de la seva obra, Pla explica i recorda l’enorme impacte de la Gran Guerra en l’evolució històrica, social i cultural del seu segle.

Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra recull i interpreta les vivències de l’escriptor. La seva mirada sempre troba una expressió en el talent literari, l’excel·lència i la força captivadora de la seva prosa. Atent des de la joventut al que passava al seu voltant, Josep Pla va deixar anotada l’empremta del conflicte bèl·lic a les comarques de Girona i Barcelona, escenaris en els quals va viure els esdeveniments.

La visió de Pla, contextualitzada a l’exposició amb fotografies, objectes i materials d’arxius, biblioteques i hemeroteques, reflecteix un panorama molt ampli de com es va viure la guerra a Catalunya i la incidència que hi va tenir, tot i la neutralitat espanyola en el conflicte.
Anna Carreras i Aubets

Mercè Vila Rigat és llicenciada en història de l'art per la UAB, diplomada en conservació i restauració de béns culturals per l'ESCRBCC i postgraduada en gestió museística per la UPF. Crítica d'art i comissària d'exposicions, combina la seva activitat professional com a coordinadora d'exposicions a la Fundació Vila Casas amb la seva col·laboració en diversos mitjans del país

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner