BannerFCC_Bonart
\

Exposicions

"El silenci del pensament" de Jaume Plensa al Musée d'art moderne

bonart ceret - 26/06/15
Impremta Pages - banner-180x178Baner_MarDeFons_Bonart_180x180
Del 27 de juny fins al 15 de novembre de 2015 Jaume Plensa, un dels escultors més universals presenta al Musée d’art moderne de Ceret El silenci del pensament. La inspiració poètica i literària, el seu amor pels llibres, el ritme dels textos i la màgia dels mots a través de les sorprenents figures humanes constitueixen una exposició única de què ha estat anomenat “l’escultor de l’ànima.” Les seves intervencions en espais públics de tot el món ens mostren la seva idea de l’escultura com a laboratori d’idees entorn del principi d’energia que mou l’univers. L’exposició de Jaume Plensa El silenci del pensament està formada per 3 instal·lacions creatives i 5 cares monumentals.

Instal·lacions
Silhouettes (2011-2012) compren 16 siluetes d'acer que suren en l'espai, suspeses del sostre per banderoles amb màximes i versos trets de poemes que Plensa ha escollit. Així es pot llegir en una d'elles: "Un pensament omple la immensitat", un vers de William Blake que l'artista cita com a font d'inspiració per a la seva feina. De mida natural, les siluetes es confonen a la sala amb les dels visitants que circulen lliurement entre les figures i les sentències.

Talking continents (2013) està constituïda per 19 elements formats per lletres de diferents alfabets, soldades entre si i formant còdols transparents sobre els quals s’asseuen les siluetes humanes. Diàleg mut entre planetes, universos i homes que es sovintegen sense trobar-se, constituïts per la matèria del seu llenguatge i d’una possible utilització poètica. Aquí també, el visitant es mou entre les figures, permeable o no a aquest llenguatge encara no constituït.

La darrera de les creacions que es pot veure és una instal·lació monumental, Air, Water, Void (2014): tres figures d'homes asseguts – de resina lluminosa que canvia de color- es cobreixen la boca amb les mans i semblen estar mantenint una conversa muda. La calma que neix d'aquesta trobada és una invitació a percebre el llenguatge mut i dels seus misteris.

La mostra inclou també 5 cares monumentals de basalt o de bronze creades el 2014-2015. Inspirades en cares de persones reals que han atret l'atenció de Plensa per la seva bellesa i la seva personalitat, com Lou o Sanaa, l'artista les restitueix en la seva expressió més pura i simple, amb voluntat d'universalitat. Els ulls tancats conviden al somni, a la meditació. La densitat de la seva presència, causada pel basalt i del bronze, omple les instal·lacions transparents i aèries, i incita el visitant a submergir-se en la profunditat del somni. És el cas de Laura in Huesca, Chloe in Barcelona i Rui Rui’s dream.

L'artista
Jaume Plensa és un dels escultors espanyols més importants de la història. Nascut el 1955 a Barcelona, aquest artista de renom internacional ha viscut a Berlín, a Brussel·les i a París. Barcelona continua essent el seu lloc preferit per viure i per crear. L'artista ha instal·lat un taller adaptat a mida de les seves creacions monumentals, sovint destinades a espais públics.

El cos, el llenguatge, la poesia i el pensament són temes i fonts d'inspiració recurrents per a l'artista.
Als seus inicis la seva escultura era original per la utilització del bronze, del ferro colat, del ferro forjat i de materials reciclats. En paral·lel, l'artista du a terme una recerca en el camp del dibuix i explora les múltiples possibilitats que ofereix el gravat.

A poc a poc, la llum, el vídeo i el so es converteixen en components importants del seu treball, que s'orienta cap a les obres monumentals. El 2004 s'inaugurà una de les seves obres més cèlebres: la Crown Fountain, al Millenium Park de Chicago. Aquesta font de vidre, de granit i d'aigua, que integra també una pantalla sobre la qual apareixen les fotos de 1000 habitants del barri, és un exemple formidable del talent del Plensa creador per a l'espai públic.

A part d'aquests materials, als quals s'afegeixen actualment la resina, l'alabastre, el basalt, la fusta i la pedra, l'artista utilitza des dels seus principis una matèria original: lletres, signes i ideogrames provinents de diferents alfabets de tot el món. Soldades entre si, les lletres d'acer formen una malla que permet formar siluetes, cares monumentals que molt sovint ocupen espais públics, centres urbans o espais naturals a Europa, a Àsia, als Estats Units...

Sobre el Musée d’art moderne de Ceret
El Musée d’art moderne de Ceret fou fundat el 1950 per Pierre Brune i Frank Burty Haviland, dos pintors que van iniciar l’aventura de crear un museu d’art modern aprofitant que Ceret era un santuari artístic i punt de trobada dels artistes de l’època. Picasso va donar 53 de les seves obres i Matisse 14 dibuixos convertint-se en els impulsors del museu. Les obres dels pintors del segle XX com: Picasso, Braque, Gris, Soutin, Chagall, Herbin, Matisse, Masson, Kremègne, Miró, Tàpies, Viallat, Toni Grand i Bioulès, entre d’altres es poden contemplar juntament amb les exposicions temporals que ofereix el Museu. Més informació a: http://www.musee-ceret-expo.com/

Et poden
Interessar
...