SAC-Bonart-817x88

"Edvard Munch. Arquetips" al Museu Thyssen-Bornemisza

bonart Madrid - 15/09/15
\
Emociona't_Banner_180x178_1Emociona't_Banner_180x178_3
El Museu Thyssen-Bornemisza presenta a les seves sales Edvard Munch. Arquetips, la primera exposició del pintor noruec a Madrid des de 1984. Organitzada amb la generosa col·laboració del Museu Munch d'Oslo, la mostra reuneix una selecció de vuitanta obres de l'artista, avui considerat un dels pares de l'art modern al costat de Cézanne, Van Gogh i Gauguin.

Les últimes publicacions i les més recents exposicions han aconseguit alliberar Munch de molts dels estereotips als quals s'ha vist sotmès, per mostrar-li no només com a símbol universal de l'angoixa i l'alienació de l'home modern sinó, sobretot, com un creador essencial en la formulació de la sensibilitat artística contemporània. Comissariada per Paloma Alarcó i Jon-Ove Steinaug, Edvard Munch. Arquetips es proposa seguir aquest camí, centrant l'atenció en els aspectes més desconeguts de la seva força creadora i en la seva capacitat de sintetitzar les obsessions de l'home contemporani.

El recorregut de l'exposició aplega un ampli catàleg d'arquetips emocionals i obsessions existencials de l'home contemporani, com malenconia, amor, desig, gelosia, ansietat, malaltia, o mort. Les nou seccions en què està subdivideixi s'articulen al voltant de la representació de la figura humana en diferents escenaris, com la costa, l'habitació del malalt, l'abisme, l'habitació verda, el bosc, la nit, o l'estudi de l'artista; i en cadascuna d'elles es combinen obres primerenques i versions tardanes, pintures i obra gràfica per subratllar la circularitat temàtica de la producció de Munch. La radicalitat del seu llenguatge plàstic es revela al seu torn en el joc entre les formes planes i sinuoses, en la deformació expressiva del cos, en el color simbòlic, o en la utilització de textures i tècniques experimentals de gravat, amb el que Munch va explorar les relacions entre els signes externs del món físic i la dimensió espiritual oculta de la realitat.

La llarga i prolífica carrera de Munch, que va continuar creant fins a la seva mort el 1944, està representada a través de vuitanta obres, la meitat procedents de l'Munch Museet, i altres tantes de museus europeus i nord-americans com el Nasjonalmuseet d'Oslo, la Tate, el Städel Museum de Frankfurt, la Kunsthaus de Zuric o el MOMA de Nova York.

Et poden
Interessar
...

benedormiens_Àlvar_suñol_2