banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

'Idilio', la Bauhaus i Gonzalo Elvira

\'Idilio\', la Bauhaus i Gonzalo Elvira
bonart barcelona - 07/12/19

Ara que la Bauhaus commemora el centenari, noms com els de Grete Stern, Marianne Brandt, Gertrud Arndt, Alma Buscher, Lilly Reich, Anni Albers, Friedl Dicker, Dorte Helm i Lotte Brendel, entre molts d’altres, han estat recuperats dels arxius per donar-hi veu i cos. Per explicar una altra història.

A l’exposició Idilio reapareix novament la Bauhaus, però ja no mitjançant l’escola, sinó des de la vivència d’una de les seves integrants, Grete Stern. A diferència de les seves companyes, ella es va poder formar en allò que la va interessar des del principi, la fotografia. Juntament amb Horacio Coppola, alumne de l’escola, van emigrar a l’Argentina empesos pel triomf del nazisme a les eleccions del 1933. Stern va treballar com a dissenyadora gràfica en publicitat i per a editorials en què sovint emprava el fotomuntatge, un gènere que no tenia cap antecedent rellevant en aquell país. No obstant això, on va poder desenvolupar la tècnica en la vessant més crítica fou a la revista Idilio, de l’editorial Abril, apareguda a partir de l’any 1948. Malgrat que era una revista adreçada a un públic juvenil femení, va introduir-hi dues novetats respecte de les publicacions femenines del moment: la fotonovel·la i la secció “La psicoanàlisi us ajudarà”, i en totes dues sorprèn la qualitat artística. La secció consistia en un consultori psicològic d’interpretació de somnis que les lectores enviaven per ser interpretats. Richard Rest (pseudònim de Gino Germani, introductor de la sociologia moderna a l’Argentina) i Enrique Butelman (fundador de l’editorial Paidós) contestaven les cartes i Stern hi il·lustrava els somnis mitjançant fotomuntatges.

La pràctica  artística d’Elvira planteja formes diferents de discurs, un camí alternatiu a la historiografia tradicional de considerar i representar el passat. A partir de la seva proposta amb mapes narratius, pòsters, dibuixos, pintures, cartografies, objectes, en definitiva, amb diverses fonts visuals, genera pensament associatiu i visual, una manera d’explicar una altra història.

La mostra es podrà fins al 8 de febrer a la galeria Rocio Santa Cruz.

Eude, genericGC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px