BONART-817x68px-Màscara
La Casa de Cultura presenta la desena edició de la Biennal d’Art

Notícies

La Casa de Cultura presenta la desena edició de la Biennal d’Art

Nial nou-180x178Baner_JMdMoral_Bonart_360x356_v2
L'artista Roser Caminal (Barcelona, 1966) ha estat la guanyadora de la desena edició de la Biennal d'art de Girona convocada per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, en la modalitat d'obra realitzada, amb In Limbus Melita, una instal·lació multimèdia que reflecteix un doble discurs sobre els vincles entre la immigració i l'economia a l'Europa actual a partir d'un territori concret i singularment simbòlic: l'illa de Malta, una destinació inesperada per a molt immigrants que hi arriben per atzar. El premi te una dotació de 6.000€ i l'obra passarà a formar part del Fons d'Art de la Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

La peça juga amb la contraposició que provoca el desajust entre l'àudio i les imatges. El títol de la peça fa referència a dos aspectes clau que defineixen la realitat dels immigrants a Malta: d'una banda, la percepció de l'illa com a espai liminar europeu, que encarna la transitorietat que pot esdevenir condició permanent; i de l'altra, la sensació de desencantament i de frustració que senten els immigrants que hi arriben donat el precari estatus legal que poden obtenir.

Segons el jurat la proposta dialoga amb el context mediterrani a partir de l'anàlisi de les diferents realitats socioeconòmiques que construeixen les nostres societats. La proposta permet pensar en aquelles similituds en què es troben les persones a partir de categoritzacions de classe. Alhora, obre noves directrius per reflexionar entorn el fenomen de la migració, entès com a problema generat per les societats occidentals i del què cal assumir-ne la responsabilitat per fer front a les desigualtats de la nostra contemporaneïtat.

En la modalitat de producció d'un projecte de Creació artística, inclosa per primera vegada en aquesta desena edició de la Biennal d'art de Girona,  ha estat designat, entre 39 propostes presentades, l'artista resident a Vidreres Levi Orta (L'Havana, Cuba, 1984) amb el Projecte La emancipación del Lord. El jurat considera que la proposta qüestiona els mecanismes i estructures del sistema socio-polític actual, enfortint les capacitats reflexives de l'acció artística. Des de la seva naturalesa simbòlica, aconsegueix activar noves línies de pensaments a partir de l'acció directa sobre la realitat, qüestionant l'actual binomi estat-nació, així com les estructures de poder que encara configuren les accions colonialistes.

Aquest projecte rebrà un premi dotat en 3.000 €  i se n'hi destinaran 3.000€ més al finançament de la producció durant els dos anys que durarà el procés de creació. Les bases de la convocatòria preveuen designar un responsable per a l'assessorament i el seguiment del treball de l'artista.
Anna Carreras i Aubets

Mercè Vila Rigat és llicenciada en història de l'art per la UAB, diplomada en conservació i restauració de béns culturals per l'ESCRBCC i postgraduada en gestió museística per la UPF. Crítica d'art i comissària d'exposicions, combina la seva activitat professional com a coordinadora d'exposicions a la Fundació Vila Casas amb la seva col·laboració en diversos mitjans del país

Et poden
Interessar
...