FCC-Segell-banner4
El Museu Lázaro Galdiano presenta \

Exposicions

El Museu Lázaro Galdiano presenta "Paisatges trobats: El Bosco, El Greco i Goya"

bonart madrid - 21/03/16
Eude, genericBaner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2
El Museu Lázaro Galdiano i Art Global, en col·laboració amb Fundació Banc Santander, presenten l'exposició Paisatges trobats: El Bosco, El Greco i Goya. José Manuel Ballester, que tindrà lloc al mateix museu del 19 de maig al 11 de setembre de 2016 i que estarà comissariada per Elisa Hernando Calero.

La mostra part d'una selecció de pintures, obres mestres de la col·lecció del Museu Lázaro Galdiano, dels artistes del Bosco (Països Baixos 1450-1516), El Greco (Grècia 1541-Espanya 1614) i Francisco de Goya i Lucientes (Espanya 1746 -França 1828), acompanyats per la magnífica peça Crist agonitzant amb Toledo al fons, d'El Greco, cedida per a l'ocasió per la Col·lecció Banc Santander. Totes elles es mostraran al costat de les fotografies realitzades per José Manuel Ballester (Espanya, 1960).

Durant l'exposició, el visitant podrà gaudir de les pintures dels grans mestres i del diàleg que l'artista madrileny estableix amb les mateixes, en unes fotografies que, eliminant els personatges, descobreixen a l'espectador tres formes diferents de representar els paisatges en tres moments històrics : el Renaixement, el Barroc i la Il·lustració.

Els Paisatges trobats ens parlen de tres estils que reflecteixen la societat i la història de cada període: el paisatge més expressionista d'un Greco que s'avança al moviment artístic alemany, un altre més romàntic i ensoñado, com el de Goya i, completant la sèrie, un paisatge renaixentista del Bosco, que busca representar un món idealitzat i ordenat. En el cas de l'artista holandès i coincidint amb la celebració del 500 aniversari de la seva mort, Ballester presenta una fotografia-vídeo art basada en el Jardí de les Delícies, pintura que conserva el Museu del Prado.

Ballester interpreta les set obres mestres a través del "apropiacionisme", traient a la llum els paisatges, aspectes secundaris que serveixen de teló de fons, dotant-los d'un protagonisme sense parangó que permeten entendre la forma de veure el món dels grans mestres. Així les fotografies de Ballester acosten a l'espectador la manera en què cada època ha representat l'espai i la natura a través de la plàstica de les seves més destacats artistes. Segons va escriure Rudolf Arnheim en el seu llibre Art i percepció visual. Psicologia de l'ull creador, "l'art expressa qualitats i sentiments que no poden ser expressats amb paraules", al que afegiria John Berger, en el seu llibre Ways of seeing, "veure és anterior a les paraules i l'art explica el món sense paraules ".

José Manuel Ballester és un artista espanyol de gran projecció internacional, la producció se centra en la fotografia i pintura arquitectònica. El seu treball gravita al voltant de tres claus fonamentals: temps, llum i espai, de manera que crea un diàleg sobre els espais, els personatges, les formes geomètriques i l'atmosfera. El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport d'Espanya li va concedir el 2010 el Premi Nacional de Fotografia.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021