FCC-Segell-banner4
Els cartells de la Muga Caula al Museu de l\'Empordà

Notícies

Els cartells de la Muga Caula al Museu de l'Empordà

bonart figueres - 22/07/16
180x180La-Galeria-201602-recurs
Del 29 de juliol al 18 de setembre el Museu de l'Empordà de Figueres presenta l'exposició Els cartells de la Muga Caula. La presentació de la dotzena edició de la Muga Caula coincidirà amb una performance de Mireia Zantop programada a les 19 h. del dia 29 de juliol en el museu empordanès.

L'exposició recopila els cartells i obres gràfiques que els darrers 12 anys ha produït la Muga Caula de la mà d'artistes com Esther Ferrer, Fina Miralles o Ben Patterson i que en virtut de la col·laboració establerta entre la Muga Caula i el Museu de l'Empordà l'any 2007 aquest museu integra als fons de la seva col·lecció.

Els cartells de la Muga Caula són fruit d'una política documental i artística vers l'art d'acció que amb la perspectiva de les 12 edicions de la trobada i més de 20 exposicions, seminaris i congressos organitzats per la Muga Caula amb la col·laboració del Museu de l'Empordà i la Galeria Lola Ventós és materialitzant com una producció singular, avui implícitament reconeguda amb exposicions tan rellevants com Performing for the camera presentada a la Tate Modern de Londres aquest any 2016.

Els primers tres cartells de la Muga Caula (2005, 2006 i 2007) parteixen de documents històrics que relacionen Marcel Duchamp, Man Ray i Salvador Dalí amb el salt d'aigua de la Caula a les Escaules, Alt Empordà. Particularment la fotografia que il·lustra la tercera edició és una reconstrucció lliure de les visites de Salvador Dalí al lloc segons diversos testimonis orals. Amb aquesta fotografia s'inicia la sèrie d'edicions d'artista que la Muga Caula edita anualment a l'hora que clou el cicle històric de Duchamp-Man Ray-Dalí a la Caula i dóna pas a un nou plantejament del cartell anunciador basat des de l'any 2008 en obres gràfiques d'artistes d'art d'acció amb projecció internacional, realitzades en exclusiva per la Muga Caula.

Una segona sèrie amb tres cartells elaborats amb poemes visuals (Julien Blaine 2008, Esther Ferrer 2009 i Bartolomé Ferrando 2010) donen pas, des de l'any 2011 a una tercera i actual etapa de cartells de la Muga Caula elaborats amb foto-accions que remarquen l'especificitat artística de la trobada.

La col·laboració de la Muga Caula amb el Museu de l'Empordà s'inicia l'any 2007 amb la presentació de la trobada i el cartell anual. L'any 2009, s'amplià amb les projeccions dels vídeo-catàlegs que la Muga Caula produeix cada any. L'any 2010, el Museu col·laborà en l'organització de congressos i seminaris i a partir del 2011 amb les exposicions documentals. Particularment des de l'any 2012 amb la sèrie d'exposicions El paisatge documental que plantegen la documentació fotogràfica i videogràfica de l'art d'acció com una activitat artística per mèrit propi més enllà de la seva ineludible funció testimonial.

A més de la col·laboracions amb el Museu de l'Empordà, l'any 2009, amb motiu del trenta aniversari del poema Pan-Paz de l'artista uruguaià Clemente Padín participant en la 5a edició, la Muga Caula va produir una edició gràfica d'aquest poema amb que s'iniciarà la sèrie d'obres gràfiques que s'anomen "bons d'ajut" i que s'ofereixen als amics de la Muga Caula per un preu simbòlic.

La Muga Caula ha fet donació d'un exemplar de totes les obres gràfiques produïdes per la Muga Caula. El conjunt d'aquest material constitueix la present exposició.

Amb motiu d'inaugurar aquesta mostra, es presentarà la programació de la 12a trobada, enguany amb un cartell del gran artista Fluxus Ben Patterson (1934-2016) que va completar la seva obra just un mes abans de la seva sobtada mort el dia 25 de juny del 2016. Clourà l'acte l'artista Mireia Zantop amb una performace.

Cartells
2005 Disseny Pere Sousa, foto Denise Browne Hare (Dedicat a Marcel Duchamp)
2006 Disseny Xavier Moreno, foto Man Ray (Dedicat a Man Ray)
2007 Disseny i foto Joan Casellas-Arxiu Aire (Dedicat a Salvador Dalí)
2008 Dibuix de Julien Blaine. Diseny Joan Casellas
2009 Foto-collage d'Esther Ferrer
2010 Collage-pintura de Bartolomé Ferrando
2011 Concepte i acció: Nieves Correa. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire
2012 Concepte i acció: Fina Miralles. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire
2013 Concepte i acció: Denys Blacker. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire
2014 Concepte i acció: Concha Jerez. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire
2015 Concepte i acció: Carles Hac Mor. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire
2016 Concepte i acció: Ben Patterson. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire
Tots els cartells d'aquesta sèrie des del 2009 estan dissenyats per OliviaHub, Montse i Teresa Sabater.

A les imatges, a dalt, cartells de la Muga Caula. A sota, Mireia Zantop.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIA-DE-L'ART[1]