BannerFCC_Bonart
Blanca Muñoz prepara \

Exposicions

Blanca Muñoz prepara "Recapitulació" a la Marlborough 

bonart barcelona - 22/07/16
Banner_180x180Baner_SantiMoix_Bonart_180x180
Marlborough de Barcelona presenta del 29 de setembre al 12 de novembre l'exposició Recapitulació de Blana Muñoz inclosa dins del Barcelona Gallery Weekend.

La mostra reuneix una dotzena de treballs d'acer inoxidable i ceràmica, de l'any 2009 fins a l'actualitat, on l'artista expressa el seu interès per la llum, la cosmologia i les formes orgàniques de la natura. Blanca Muñoz (Madrid, 1963) va estudiar Belles Arts a la Universidad Complutense de Madrid i posteriorment va ser becada per desenvolupar els seus projectes a Roma i Mèxic, dues ciutats que van marcar la trajectòria artística de l'escultora. Durant la seva estada a Mèxic,
 Blanca Muñoz va treballar el
 gravat amb planxes d'acer, material 
que seguidament va utilitzar per a 
la realització de les seves primeres 
escultures. Després de tornar a
 Madrid, l'artista es va adonar de la 
importància de l'experiència
 espacial i lumínica mexicana i va 
començar a interessar-se per la 
llum i la cosmologia. Aquest fet la 
va portar a investigar la incidència de la llum sobre els objectes i, d'allà, a estrènyer la seva relació amb l'acer per realitzar escultures corbes. Paral·lelament, va continuar explorant la tècnica del gravat introduint varetes d'acer a la superfície plana del paper.

L'obra escultòrica de Blanca Muñoz és hereva del constructivisme científic així com del seu vessant més líric: precisió i intuïció a la vegada. L'artista també s'interessa pel món de la botànica estudiant igualment la forma i l'organització de les plantes. Per la creació de les seves peces l'artista fixa els punts de referències essencials, modelant i soldant les varetes d'acer inoxidable per, seguidament, afegir-li les branques, les connexions i les desviacions. La rigidesa de l'acer esdevé flexible i el color gris es combina amb l'acer encunyat o xapat: verd, daurat, magenta, maragda o cian. Aquesta barreja proporciona a les escultures un misteriós moviment, generat per l'acer i la seva combinació cromàtica. La peça protagonista de l'exposició, Candombe (2009), és una gran estructura de vareta i xapa perforada d'acer inoxidable. La xapa perforada blava i la seva forma ondulant potencien l'efecte cinètic de l'escultura, proporcionant-li ritme i musicalitat. A la mostra també trobem obres de caràcter orgànic, inspirades en les formes de la natural, com Atrapada (2013), Venera (2011), Azorada (2011) o Alada (2014). Amb Bujía (2013), l'artista introdueix més color en les seves obres mitjançant la utilització de xapes perforades de diferents colors metal·litzats. Per últim, es mostra un conjunt de peces de ceràmica sense esmaltar i vateres d'acer inoxidable, un llenguatge nou per l'artista però que rememora la seva obra gràfica.

Blanca Muñoz ha realitzat importants exposicions individuals com, per exemple, El Universo Transparente a l'Espacio Uno i el Jardín Sabatini del Museo Nacional Centro de Arte Reina SofíaThe Blue Dance a Marlborough Chelsea, Nova York, o Circunnavegación a la Sala Alcalá 31. La seva obra forma part de destacades col·leccions com la de la Fundación Juan March, la Colección Würth o la del mateix Museo Reina Sofía, entre d'altres. La mostra que es presenta durant el Barcelona Gallery Weekend és la seva primera exposició individual a Barcelona.

Foto Andrés de Gabriel.

Et poden
Interessar
...