0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

Treballs inèdits d’Antonio Saura a la galeria La Caja Negra

Treballs inèdits d’Antonio Saura a la galeria La Caja Negra
bonart madrid - 17/01/20

L'exposició presenta un conjunt de treballs inèdits d'Antonio Saura realitzats a principis dels any 60. Aquests treballs van quedar registrats per l'artista en la seva bitàcola sota el títol Foto-Grafia i llestos per a una producció que no es va arribar a realitzar. Es tracta d'una sèrie de superposicions sobre fotografies intervingudes que mostren una gran capacitat innovadora i experimental dins la seva trajectòria.

Després de la dissolució de el Grup El Paso (1957-1959), Saura es va embarcar en un frenesí de nous projectes: va abandonar l'ús exclusiu de el blanc i negre, va iniciar noves sèries sobre llenç (Retrats Imaginaris, Dames Verticals, Perfils i Barrets) i sobre paper (Acumulacions, Narracions i Repeticions), va realitzar diverses escultures i els primers aiguaforts i serigrafies. La sèrie Foto-Grafia (contemporània a la sèrie Mentida i Somni de Franco, ambdues de 1962) ens dóna la dimensió d'un Saura polifacètic que atén a la vegada a treballs de diferent signe que abasten la pròpia dinàmica de la seva evolució pictòrica, la denúncia social i la investigació sobre suports diferents.

Conceptualment aquestes intervencions sobre diapositives són superposicions properes al grafitti  ("Ràbia infantil, impuls de metamorfosi, actitud reformista, desig de violentar la bellesa establerta mitjançant la ploma o el pinzell iconoclasta" escriu Saura) ja que a partir de negatius rebutjats presos pel propi artista, en els quals de vegades es tracta de preses banals d'espais de la ciutat, altres de pintures i altres que desapareixen i són destrossades en un treball de desmaterialització de la imatge i la seva substitució per amalgames orgàniques o personatges vagament apuntats. ("La fotografia que regularment preses dels diferents murs podries signar-la i mostrar-la com si es tractés d'una obra d’art").

Dins de la feina exemplar de recuperació, ordenació i publicació que des de fa 15 anys realitza la Fondation Archives Saura, s'ha decidit treure a la llum aquests treballs i editar-tal com el va deixar definit l'artista, donat l'interès excepcional dels mateixos. S'ha realitzat una edició de només vuit exemplars de la sèrie dels quals sol quatre es posaran a la venda.

A la imatge, detall d’una de les peces d’Antonio Saura presents a la mostra.

banner-oro-180x180-geneJP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1