M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
La Unión, disconforme amb la decisió de cessar el director de la Fundació Palma Espais d\'Art

Notícies

La Unión, disconforme amb la decisió de cessar el director de la Fundació Palma Espais d'Art

bonart palma - 27/10/16
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021thumbnail_arranzbravo. general 04-2014
La Unión (Unión de Asociacions de artistas visuales de Espanya, Mesa Estatal del Sector, IAC, Jurat de Selecció i AAVIB) ha emés un comunicat disconforme amb la ecisió que va pendre la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma, el 24 d'octubre, de cessar Fernando Gómez de la Cuesta como a director gerent de la fundació Palma Espais d'Art (FPEA), cárrec al que havia accedit el dia 1 de setembre, després de guanyar el concurs públic convocat.

"La successió dels fets ens sembla especialment lamentable pels següents motius: Perquè, després de mesos treballant amb l'Ajuntament de Palma per aconseguir una taula representativa del sector , es va donar forma a un document marc per tenir una Fundació Palma Espais d'Art actualitzada, democràtica i transparent. Els darrers fets esdevinguts fan pensar que no és així.

Perquè com demanaren els membres del jurat que va seleccionar FGdlC, calia configurar el més aviat possible una comissió assessora que treballàs al costat de la direcció gerència de la FPEA, a la vegada que l’Ajuntament havia de comprometre uns pressupostos suficients i conformes a les activitats i responsabilitats de la direcció i de l’entitat, com a servei públic dirigit a la ciutadania. No només no s'ha constituït aquesta comissió sinó que s'ha procedit a comunicar públicament la destitució del director abans de passar pel Patronat de la pròpia FPEA, sense consultar amb el sector i, sobretot, després d'un temps massa breu i sense explicar suficientment la decisió com per jutjar la pertinència de la mesura.

Perquè en una institució democràtica no s’entén que es pugui prendre una decisió de cessament tan dràstica de manera unilateral. Recordem que, en no haver canviat els estatuts de la FPEA en el sentit que es va comprometre la pròpia regidoria amb la taula del sector, l’equip de govern de Cort té majoria en el Patronat que cessa el director gerent.

Perquè estam preocupats per la ineficàcia, i ineficiència, el descuit i l’escasa activitat que ha demostrat l’equip que configura la regidoria de Cultura, envers a la creació artística i el projecte artístic de la FPEA. Una manca de voluntat i capacitat política per portar a bon terme els acords signats amb el sector i aprovats pel Patronat de la Fundació.

Perquè després de molts mesos d'incertesa i de buit en la direcció de la FPEA, el nomenament de FGdlC va obrir una esperança de recuperació tant d'activitats com de presència per als espais de la Fundació. En aquest sentit, ens preocupa que aquesta destitució dóna continuïtat al període d'ombra i de desprestigi per als centres d’art de Palma, situant la FPEA en una posició molt distant a la del centre de referència de l’Art Contemporani de la ciutat, orfe de direcció, amb el centre de recursos Ses Voltes tancat i sobretot la situen al marge de les Bones Pràctiques amb les quals tots estam compromesos.

Els sotasignants volem expressar la nostra preocupació davant d’aquests fets, perquè mostren de nou unes formes poc transparents i amb absoluta manca de diàleg . Per tot això, instem als responsables de la planificació de les polítiques culturals de Palma a:

Superar els models de les polítiques culturals tradicionals, per abordar el canvi que la ciutadania està reclamant: la democratització de les institucions, les bones pràctiques i la transparència.

Comptar amb la participació activa de la ciutadania en la planificació, execució i avaluació de les polítiques públiques, creant els instruments necessaris que garanteixin la seva implicació en el espais de presa de decisió. Elegir les direccions de les institucions a través de concurrència pública i amb jurats independents. Dotar les direccions d’autonomia , sotmeses a mecanismes de transparència i rendició de comptes".

Et poden
Interessar
...