Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Notícies

Premi Ciutat de Barcelona 2019 a l'exposició 'Antoni Benages, el mestre que va prometre el mar'

Premi Ciutat de Barcelona 2019 a l\'exposició \'Antoni Benages, el mestre que va prometre el mar\'
bonart barcelona - 30/01/20

El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona 2019, en l’apartat Educació, ha premiat l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, que va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona del 19 de juliol de 2018 al 26 de maig de 2019, comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal i coproduïda pel Museu Marítim de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició recreava l’ambient d’una escola republicana l’any 1934 a Bañuelos de Bureba (Burgos), a partir d’uns llibrets realitzats pels alumnes, conservats per la família Benaiges. La mostra incloïa fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació diversa que permetia als visitants imaginar l’ambient dels anys trenta del segle XX i, en especial, de l’escola rural. 

La mostra permetia conèixer la pedagogia renovadora que impartia Antoni Benaiges, mestre nascut a Mont-roig del Camp, basada en les teories del pedagog francès Célestin Freinet (1896-1966), orientades a «donar la paraula a l’infant» i on la impremta era un instrument per a l’aprenentatge i la socialització imprescindible. Aquesta metodologia fomentava l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge. L’any 1936 el mestre els va prometre que els duria a la seva casa familiar de Mont-roig del Camp perquè coneguessin el mar, però l’esclat de la guerra civil i la detenció, tortura i assassinat del mestre Benaiges per part del front nacional va estroncar aquella promesa. Benaiges fou enterrat en una fossa comú, i encara no s’han localitzat les seves restes.

inclassificablesNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88